maanantai 9. toukokuuta 2016

Euroviisut 1. semifinaali

Vuoden slogan on Come Together ja logo näyttää ihan IKEA:n lampulta xd

Joo siis kuten jotkut saattoivat tietää niin saatan olla hieman hurahtanut Euroviisuihin ja Euroviisut ja ensimmäinen semifinaali ovat jo aivan nurkan takana, joten nyt on aivan loistava hetki hieman esikatsella ja -kuunnella, mitä siellä on tarjolla tänä vuonna. Olen seurannut näitä kisoja kymmenisen vuotta, joten jonkinlaista perspektiiviäkin jo löytyy. Ensimmäiset kisat, jotka muistan katsoneeni ovat varmaankin vuodelta 2007, kun kisat pidettiin Suomessa Lordin voiton jäljiltä ja siitä lähtien olenkin seurannut kisoja joka vuosi. Nyt siis pienet esimaut kaikista ensimmäisen semifinaalin, joka käydään huomenna tiistaina, kappaleista. Keskiviikkona sitten torstain kappaleet.

Kaikki ensimmäisen semifinaalin kappaleet löytyvät täältä esiintymisjärjestyksessä.

1. Suomi saa kunnian avata ensimmäisen semifinaalin ja samalla koko kisat. Meitä Tukholmassa edustaa siis Sandhja kappaleella Sing it away, jolla hän voitti vuoden UMK:n. Artistina ja laulajana Sandhja on oikein erinomainen ja karismaattinen. Laulu kulkee hyvin myös livenä, mutta suurin ongelma tässä on itse kappale, joka on auttamattoman vanhanaikainen ja tunkkaisen kuuloinen. Kappaleessa on ehkä haluttu hakea modernia retropoppia, mutta yritykseksi se valitettavasti taisi tällä kertaa jäädä. Säkeistöt ovat ihan mielenkiinotoisia ja hyviä, mutta kun päästään kertsiin asti niin vaikka se on tarttuva ja jää päähän soimaan niin silti kokonaisuus lässähtää siinä vaiheessa. Hieman paremmalla ja freesimmällä tuotannolla tämä olisi ollut huomattavasti parempi. Ja toki Suomi olisi hieno nähdä finaalissa, se toisi lauantai iltaan vielä hiukkasen lisä jännitystä, mutta kun mukana on parempia kappaleita niin en voi toivoa finaalipaikkaa.

Tulos toive: ei finaaliin
Tulos veikkaus: ei finaaliin


2. Kreikkaa, joka on kärsinyt pahoista talousvaikeuksista ja pakolaiskriisistä viime vuosina edustaa Argo niminen yhtye kappaleella Utopian Land, jossa lauletaan juuri näistä asioista hieman ironisesssa valossa. Kappale nojaa vahvasti perinteiseen kreikkalaiseen musiikkiin sekä soittimiin ja kuullaampa siinä kreikan kieltäkin, mikä on aina ilahduttavaa kuulla muuta kieltä kuin englantia. Tuoreen tuulahduksen kappaleeseen tuovat hip hop elementit. Minulle kappale tarjoaa sitä taattua hyvää Kreikkaa, mutta yleisesti Kreikan mahdollisuuksiin ei oikein tunnuta uskovan tänä vuonna, mikä on melko mielenkiintoista, kun kappale on kuitenkin taidokas yhdistelmä perinteisiä ja moderneja soundeja. Kertosäe jää myös hyvin soimaan päähän.

Tulos toive: finaaliin
Tulos veikkaus: ei finaaliin


3. Moldovaa edustaa tänä vuonna Lidia Isac niminen laulajatar, joka on saanut esitettäväkseen Falling Stars nimisen kappaleen, jonka takana on kansainvälinen tekijätiimi, josta löytyy tottakai myös ruotslaisväriä. Ja siltähän tämä kappalekin kuulostaa, että tämä tulee Ruotsista. Kuten niin monen maan kappale, jossa on ollut ruotsalaisia mukana tekemässä sitä niin myös tämä kuulostaa aivan Melodifestivalenin ylijäämästöltä, Ei tässä kappaleessa ole juurikaan mitään aktiivista vikaa, mutta tämä on ehkä muutaman vuoden aikaansa jäljessä. Joskus 2000-luvun alussa tämä olisi ollut kova juttu ja olisi varmasti menestynytkin, mutta tänä päivänä, empä usko.

Tulos toive: ei finaaliin
Tulos veikkaus: ei finaaliin


4. Unkaria edustaa karismaattinen ja raspikurkkuinen laulaja Freddie kappaleellaan Pioneer. Tämä Freddien esittämä mahtipontinen pop-balladi kulkee eteenpäin vakuuttavasti ja vahvasti. Alku on melko rauhallinen ja meno hiljenee vielä bridgeenkin, mutta sen jälkeen räjähtää ja sitten se on menoa. Vaikka kappale kulkeekin loppuajan eteenpäin kuin juna, löytyy sieltä silti mielenkiintoisia nyansseja ja yksityiskohtia. Varma esitys, jolla uskoisin, että Unkarille irtoaa menestystäkin. Unkari on nyt viime vuosina löytänyt jonkin asteisen menestysreseptin, sillä maa on nähty joka kerta paluunsa eli vuoden 2010 finaalissa ja tämä vuosi tuskin tuo tuohon tilastoon poikkeusta

Tulos toive: finaaliin
Tulos veikkaus: finaaliin5. Kroatiaa, joka tekee paluun näihin karkeloihin kahden vuoden poissaolon jälkeen edustaa paikallisen The Voice -kilpailunkin voittanut Nina Kraljić, joka esittää kappaleen nimeltään Lighthouse. Tämä on hyvä esimerkki kappaleesta, joka voisi olla ihan hyvin yksi kappale artistin tuotannossa niin, ettei se pistä mitenkään erityisesti silmään. Ja hyvä niin. Tuntuukin, että juuri tähän suuntaan ollaan menty viime vuosien aikana Euroviisuissa. Ninalla on vahva ääni ja uskoisin, että hän onnistuu hyvin myös live-vedossaan. Kappale itsessään on melko radio-ystävällinen ja normaali. Voisin hyvin kuvitella tämän esimerkiksi Sian esittämänä.

Tulos toive: finaaliin
Tulos veikkaus: finaaliin


6. Alankomaita edustaa tänä vuonna folk- ja countrylaulaja Douwe Bob kappaleellaan Slow down, jonka tekemisessä hän on ollut myös mukana. Kappale on hyväntuulinen pop-country ralli, joka nostaa taatusti hymyn huulille. Alankomaat luottaa jälleen country soundeihin, sillä vuonna 2014 The Common Linnets saavutti hieman vähäeleisemmällä kappaleellaa toisen sijan. Pystyykö Douwe toistamaan tuon toissa vuotisen countryn menestystarinan? Alankomaiden menestys tuota ja vuoden 2013 Anoukin yhdeksättä sijaa lukuun ottamatta on ollut aivan surkeaa koko 200-luvun läpi. Saavatko vuosien 2013 ja 2014 hyvät tulokset jatkoa tänä vuonna?

Tulos toive: ei finaaliin
Tulos veikkaus: ei finaaliin

7. Armeniaa edustaa tänä vuonna monilahjakas, laulajanakin tunnettu, Iveta Mukuchyan hyvin modernin kuuloisella kappaleella Lovewave. Iveta on osallistunut moniin laulukilpailuihin niin kotimaassaan Armeniassaa kuin esimerkiksi Saksassakin. Lahjakas laulaja sekä muusta massasta hieman erottuva biisi jo sen rakenteenkin takia. Kuulostaa siltä, että tiettystä kohtaa pitäisi alkaa kertsi, mutta sitten tuleekin jokin uusi osa. Toisaalta tämä helposti tunnistettavan kertsin puuttuminen on etu ja toisaalta haitta. Se auttaa biisiä toisaalta erottumaan,mutta toisaalta, muistaako kukaan biisiä kuuntelun jälkeen? Ja aina on plussaa, kun on käytetty jotain oman maan soitinta.

Tulos toive: ei finaaliin
Tulos veikkaus: finaaliin


8. San Marino, tuo pieni kääpiövaltio Italiassa, on tänä vuonna lainannut laulajansa Turkista. San Marinoa edustaa tänä vuonna nimittäin Serhat niminen laulaja, joka lähtee tavoittelemaan menestystä San Marinolle kappaleellaan I didn't know. Nyt sukelletaan kyllä hyvin syvälle. Ensimmäisellä kuuntelukerralla tämä biisi oli aikamoinen järkytys: Eikai mikään maa voi lähettää mitään tällaista viisuihin, eihän? Nyt ollaan niin vahvasti retrodiskossa, että vastaavaa ei ole nähty. Kappaleen vanhanaikaisuuden lisäksi tämän kokonaisuuden kruunaa Serhatin käheä ääni ja ehkä hieman tönköhkö englannin lausuminen.

Tulos toive: ei finaaliin
Tulos veikkaus: ei finaaliin


9. Venäjä on tänäkin vuonna vedonlyöjien ykkössuosikkeja voittajaksi. Eikä ihme. Maata edustaa nimittäin Itä-Euroopassa erittäin suosittu Sergey Lazarev. Hän esittää Tukholmassa kappaleen nimeltään You Are The Only One. Nyt on Venäjällä jälleen kerran kovat piipussa. Venäjä todella haluaa voittaa. Maan suurin popartisti, huippuunsa hiottu kappale, varmasti erittäin kova live veto, Venäjän diasporaäänet. Mitä muuta tarvitaan voittoon? Jos Venäjä tällä nappaa voiton on se mielestäni paljon ansaitumpi kuin vuoden 2008 Dima Bilanin voitto. Jos ottaisin politiikan mukaan tähän ajatteluun niin en tietenkään voisi kannattaa tätä, mutta olen aina ajatellut että yritän olla sekoittamatta politiikaa mukaan omaan mielipiteeseeni kappaleesta.

Tulos toive: finaaliin
Tulos veikkaus: finaaliin10. Tšekki ei ole Euroviisuissa menestyksellä juhlinut. Maa ei ole päässyt kertaakaan finaaliin. Tänä vuonna tuon tilaston yrittää muuttaa Gabriela Gunčíková kappaleellaan I stand. Kaunis, Ruotsista ja Irlannista tilattu, kappale sekä hyvä laulaja, mutta kuinka Gabriela pystyy erottumaan muista vastaavista kappaleista kisassa? Mikäli kappaleen live menee putkeen ja sinne on keksitty jotakin kiinnostavaa on Tšekin Euroviisutaipaleen ensimmäinen finaalipaikka hyvin lähellä. Vaikeaa se tulee olemaan saavuttaa se tässä erittäin kova tasoisessa semifinaalissa. Todella kuitenkin toivon finaalipaikkaa Tšekille, jotta into Euroviisuja kohtaan pysyisi yllä vielä tulevaisuudessakin.

Tulos toive: finaaliin
Tulos veikkaus: finaaliin

11. Kyprosta edustaa tänä vuonna Minus-One niminen bändi Alter Ego kappaleellaan. Kappale on bändin itsensä että ruotsalaisen viisukonkarin Thomas G:sonin käsialaa. G:son on säveltänyt mm. vuonna 2012 viisuvoiton Ruotsiin tuoneen Loreenin Euphorian. Biisi itsessään on taattua G:sonia: vahva melodia ja hyvä kertosäe. Kappale on ainoita raskaamman puoleisia kappaleita tämän vuoden kisassa, joten se tulee varmasti erottumaan ja saa raskaamman musiikin ystävien tuen taakseen. Kypros ei ole viime vuosina menestyksellä valtaisasti juhlinut, mutta ehkäpä tämä on juuri se kappale, joka nostaa Kyproksen kärkikamppailuun.

Tulos toive: ei finaaliin
Tulos veikkaus: finaaliin


12. Itävallan kappaleen kielivalinta ei ole aivan siitä tavallisimmasta päästä. Maan edustaja Zoë esittää kappaleensa Loin d'ici nimittäin ranskaksi. Kappalehan on melko vanhanaikaisen kuuloinen, kuin se olisi jo joskus 30 vuotta sitten voittanut Euroviisut. Tämän kappaleen kohdalla minua vanhanaikaisuus ei häiritse olleenkaan. Johtunee varmasti ranskan kielestä sekä Zoën keveästä tulkinnasta. Tämä erottuu joukosta jo kielivalintansa ansiosta ja voi hyvinkin yltää finaaliin saakka, mikäli live on samatyyppinen kuin maan karsinnassa. Toisaalta jotkut voivat kokea tämän vanhanaikaiseksi ja finaaliipaikka voi jäädä sitä kautta saavuttamatta. Livelauluun en usko tämän ainakaan kaatuvan.

Tulos toive: ei finaaliin
Tulos veikkaus:


13. Viroa, rakasta etelänaapuriamme edustaa tänä vuonna nuori ja lahjakas Jüri Pootsmann kappaleellaan Play. Alussa olin hieman skeptinen tämän kappaleen suhteen, mutta nyt ajan kanssa tämä kappale on kasvanut paremmaksi ja paremmaksi. Jokin tässä biisissä vaan koukuttaa. Varmaan se on tuo vahva melodia ja sen suuret vaihtelut, dynamiikka, torvet ja Jürin erittäin upea, matala ääni. Tästä on kovaa vauhtia nousemassa yksi suosikeistani. Tässäkin tapauksesssa kokonaisuus siis  ratkaisee.

Tulos toive: finaaliin
Tulos veikkaus: finaaliin


14. Azerbaidžan, tuo tulen maa on jälleen kerran tilannut kappaleensa ruotsin hittitehtaalta ja kyllähän sen tuosta kappaleesta kuuleekin. Azerbaidžania edustaa siis Samra niminen laulajatar kappaleellaan Miracle. Ei minulla ole periaatteessa ole mitään sitä vastaan, että kappaleita tilataan muista maista (Ruotsista), mutta joskus azerit voisivat kokeilla ihan omassa maassa tehtyä kappaletta. Mutta muutenhan tämä kappale on aivan kelpo, ehkä vähän R'n'B vaikutteinen, kokonaisuus, jolla irtoaa varmasti menestystä.

Tulos toive: finaaliin
Tulos veikkaus: finaaliin


15. Montenegroa edustaa tänä vuonna ehkä sitä kaikkein raskainta osastoa viisuissa tänä vuonna, kun tuota mustan vuoren maata edustaa Highway niminen yhtye kappaleellaan The Real Thing. Kaksi viime vuotta perinteisiin balkan-balladeihin luottanut maa palaa kokeilevalla linjalle tällä dupsteppia ja raskasta rokkia yhdistelevällä biisillä. Tämä varmasti toimii ihan hyvinkin, mikäli kuuluu kohde ryhmään, mutta en usko, että tämä uppoaa valtavirtaan kovinkaan hyvin.

Tulos toive: ei finaaliin
Tulos veikkaus: ei finaaliin


16. Islanin edustaja on jo vanha tuttumme vuodelta 2012, kun hän edusti Islantia yhdessä Jonsin kanssa kappaleellaa Never Forget. Tänä vuonna Greta Salome on lähtenyt matkaan omin avuin ja omatekemällään kappaleellla nimeltään Hear Them Calling. Alunperin kappale oli islanninkielinen, mutta kisoja varten se muutettiin englannin kieliseksi. Kappaleen livessä visuaalisuuteen on satsattu erittäin paljon ja sillä on saatu aikaan melko taian omainen ja tyypillinen islantilainen, mystinen tunnelma.

Tulos toive: finaaliin
Tulos veikkaus: finaaliin


17. Bosnia ja Hertsegovinan supernelikosta Dalal & Deen feat. Ana Rucner ja Jala löytyy myös yksi tuttu kasvo, jolla on Euroviisu-historiaa. Deen nimittäin edusti maata jo vuonna 2004 hyvin erityylisellä kappaleella kuin tänä vuonna. Silloin  In the Disco niminen kappale sijoittui 9:ksi. Tänä vuonna tämä supernelikko koettaa onneaan bosnian kielisellä kappaleella Ljubav je. Kappale yhdistää balkanilaisia, ehkä hieman surumielisiä sävyjä selloon sekä räppiin. Ehkä hieman yllättävä kokoonpano ja kappale ja tulos voisi olla hyvinkin sekava, mutta tällä kertaa toteutus on mielestäni aivan tyydyttävä.

Tulos toive: finaaliin
Tulos veikkaus: ei finaaliin


18. Maltan edustaja on niin ikään tuttu 2000-luvun alusta. Vuonna 2002 Ira Losco lauloi Maltalle kappaleellaan 7th Wonder toisen sijan häviten vain muutamalla pisteellä kisan voittaneelle Latvialle. Tänä vuonna Ira hakee revanssia ja tekee paluun Walk on Water nimisellä power-balladilla. Alunperin Ira voitti Maltan karsinnan kappaleella Chameleon (Invinsible), mutta myöhemmin kappale päätettiin vaihtaa. Pakko sanoa, että tällä kertaa vaihtamalla parani. Jo Iran uuden kappaleen alku sai aikaan kylmiä väreitä ja kyllä loppukappalekin odotukset täytti.

Tulos toive: finaaliin
Tulos veikkaus: finaaliin


Käsitellään nyt sitten tähän samaan syssyyn ne kolme suoraa finalistia, jotka ovat mukana äänestämässä tässä semifinaalissa sekä saavat myös esiintyä ensimmäistä kertaa semifinaalissa.

Suorien finalistien kilpailukappaleet

Ruotsi pääsee finaaliin suoraan viime vuotisen voittonsa ansiosta. Tänä vuonna isäntämaan kunniaa puolustaa vasta 17 vuotias Frans kappaleellaan If I were Sorry. Ruotsin kappale on tänä(kin) vuonna taattua laatua, mutta aikalailla eritavalla kuin ennen. Kappale on jopa melko anti-ruotsimainen ja vastakohta kaikelle supertuotetulle pop-musiikille. Frans oli aivan ylivoimainen ennakkosuosikki Melodifestivalenille ja veikin voiton aivan leikiten ja nousi myös singlelistan kärkeen Ruotsissa. Myös Suomessa Fransin itsetekemä kappale on on noussut mm. radioiden soittoon ja lataus- ja streamauslistoille.

 Ranska pääsee suoraan finaaliin ollessaan yksi viidestä suurimmasta rahoittajamaista ja tänä vuonna maata edustamaan valittiin monikulttuurisen taustan omaava Amir kappaleella J’ai cherché, joka julkaistiin aluksi aivan tavallisena singlenä, mutta jälkeenpäin valittiin maan edustuskappaleeksi sisäisesti. Hänen isänsä on tunisialainen ja äitinsä marokkolais-espanjalainen, kun taas Ranskassa syntynyt Amir on asunut suurimman osan elämästään Israelissa. Amirin kappale on erittäin positiivinen ja raikas tuulahdus jotain erilaista viisuihin, ja maa onkin noussut yhdeksi Venäjän haastajiksi voitosta.Espanja pääsee Ranskan tavoin suoraan finaaliin maan ollessa suurimpia rahoittajamaita. Tänä vuonna Espanjassa tasokkaan karsinnan voitti 34-vuotias laulajatar Barei kappaleella Say Yay!, joka on ollut varsinkin Tuben puolella hyvin suosittu ja kehuttu. Tänä vuonna Espanjan kappale kuullaan ensimmäistä kertaa ikinä täysin englanniksi, mutta silti tuosta kappaleesta jotenkin aistii sen, että kyseessähän on Espanjan kappale. Hyvällä esityksellä finaalissa myös Espanjalla voi olla mahdollisuuksia päästä tuloslistan vasemmalle puolelle.


Tulos veikkaus oli erittäin vaikea tehdä tähän semifinaaliin, koska päivän selviä karsiutujia ei ollut kovinkaan montaa ja todella moni maa on siinä rajamailla. Vähän tarkemmin ajattelin nyt kuitenkin analysoida tuota veikkaamista.

Varmasti finaaliin:
Nämä maat menevät vuodesta toiseen finaaliin hyvillä kappaleilla
 • Venäjä
 • Armenia
 • Azerbaidžan

Todennäköisesti finaaliin:
Kappale on hyvä, mutta historia ja naapurituki ei ole yhtä vahvaa kuin yllä olevilla mailla
 • Unkari
 • Kroatia
 • Islanti

Kiikun kaakun:
Monta sellaista maata joilla on vahva kappale, mutta ei niin paljon naapuri tukea (Tšekki, Kypros). Toisaalta sallaisia kestomenestyjiä (Kreikka, Bosnia &Hertsegovina), joilla ei ole yleiseltä mielipiteeltä niin vahva kappale tänä vuonna.
 • Tšekki 
 • Malta
 • Viro
 • Kypros
 • Bosnia & Hertsegovina
 • Kreikka
 • Itävalta

Todennäköisesti ulos:
Ei kovinkaan vahva kappale, huonohkot esiintymispaikat, ei kaveriääniä
 • Suomi
 • Moldova
 • Alankomaat

Varmasti ulos:
Liian omituisia, ei kavereita
 • San Marino
 • Montenegro

Katsotaan miten paljon veikkaukset menee huti. Kappaleiden perusteella sanoisin siis näin, mutta live-esitykset voivat muuttaa aivan kaiken. Olisi mielenkiintoista kuulla myös teidän ajatuksia tämän vuotisista Euroviisuista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti