Valko-Venäjä valitsi tänä vuonna edustajakseen Naviband nimisen yhtyeen, jonka muodostavat Artem Lukyanenko ja Ksenia Zhuk. HE ovat esiintyneet ja tehneet musiikkia yhdessä vuodesta 2013 saakka. Jo vuonna 2014 he saivat ensimmäisen palkintonsa, kun heidän kappaleensa "Abdymi Mine" voitti vuoden parhaan kappaleen palkinnon Valko-Venäjällä. He ovat levyttäneet kolme studioalbumia ja kiertäneet ympäri Itä- ja Keski-Eurooppaa. Vuonna 2016 he esittivät maan jalkapallojoukkueen kannatuslaulun "Naperad Belakrylyja".
(Kuva: eurovision.tv)
Valko-Venäjän karsinnassa kappaleen nimi oli vielä valko-venäjäksi, "Historyja majho žyccia", mutta Euroviisuja varten nimi käännettiin englanniksi muotoon "Story of my life". Kappale itsessään kuitenkin säilytettiin valko-venäjän kielisenä, mikä tekee siitä maan ensimmäisen oman kielisen kappaleen. Samalla valko-venäjän kieltä kuullaan ensimmäistä kertaa Euroviisuissa. Artem ja Ksenia ovat tehneet kappaleensa itse.
Valko-Venäjä kilpailee toisessa semifinaalissa numerolla 15.
Valko-Venäjän kappale on yksi vuoden mielenkiintoisimmista. Se tuo esille maan musiikkiperinnettä ja on laulettu maan omalla kielellä, mikä tänä päivänä on hyvin harvinaista Euroviisuissa. Kappale huokuu aitoutta, lämpöä ja iloa. Kuitenkin kappale on hieman lastenlaulumainen ja melko yksinkertainen, mikä useamman kuuntelun jälkeen alkaa tuntua jo rasittavalta. Tämä saa kuitenkin 3/5.
Valko-Venäjän kappale taatusti erottuu edukseen iloisuudellaan, välittömyydellään ja kielivalinnallaan. Tämän pitäisi mennäkin melko helposti läpi semifinaalista, mutta finaalissa en usko tämän nousevan kymmmenen parhaan joukkoon.
Azerbaidzanin televisioyhtiö Ictimai TV valitsi edustajansa tänäkin vuonna sisäisesti ja valinta osui Dihaj (oik. Diana Hacıyeva) nimiseen laulajattareen. Oikeammin Dihaj on yhtye, sillä hän tekee usein yhteistyötä kahden naistoverin kanssa tällä nimellä. Vuonna 2010 hän valmistui Bakun musiikkiakatemiasta ja muutti sen jälkeen Lontooseen, jossa hänellä oli erilaisia musiikkiprojekteja. Diana on yrittänyt kotimaansa Euroviisu edustajaksi myös aikaisemmin vuonna 2011, kun hän osallistui maan karsintaan. 2014 Bakussa hän perusti Dihaj-kokoonpanon ja voitti vuoden vuoden tulokas palkinnon Caucasian Music Awardseilla. Heidän läpimurto kappaleensa oli nimeltään "I Break Again"
(Kuva: eurovision.tv)
Kiovassa Dihaj esittää Isa Melikovin ja Sandra Bjurmanin tekevän kappaleen “Skeletons”. Isa Melikov on tunnettu Azerbaidzanilainen säveltäjä, joka on ollut mukana mm. heidän vuoden 2011 voittokappaleessa. Hän on työskennellyt myös Dima Bilanin. Ruotsalainen Sandra Bjurman oli niin ikään tekemässä Azerbaidzanin voittokappaletta. Lisäksi hän on ollut tekemässä Azerbaidzanin kappaleita vuosina 2010, 2012 ja 2015 sekä Ukrainan kappaletta vuonna 2014. Azerbaidzan esiintyy ensimmäisessä semifinaalissa kahdeksantena.
Useiden hyvin tylsien kappaleiden jälkeen Azerbaidzan tarjoilee erittäin mielenkiintoisen, tummanpuhuvan ja jylhän kappaleen. Kappale pitää otteessaan alusta loppuun ja jättää kiinnostuksen kuunnella se uudelleen. Kyllä tämä 5/5 ansaitsee. Muutamien heikompien vuosien jälkeen Azerbaidzan nähdään todennäköisesti finaalissa kymmenen parhaan joukossa. Voittoon asti en usko tämän yltävän. Semifinaalista pitäisi päästä tällä kappaleella ja olemalla Azerbaidzan leikiten läpi. Mitä pidätte kappaleesta ja uskotteko luurankojen tuovan menestystä?
Armenia valitsi edustajansa neljä kuukautta kestäneessä Depi Evratesil (Euroviisuihin) -nimisessä kykykilpailussa, jonka voittoon lopulta nousi Artsvik Harutyunyan. Armenialainen 32-vuotias laulaja-lauluntekijä oli tätä ennen osallistunut mm. Venäjän The Voice -kilpailuun, mutta ei saavuttanut siellä huomattavaa menestystä.
(Kuva: eurovision.tv)
Artsvikin kilpailu kappale kantaa nimeä “Fly with me” ja sen ovat säveltäneet Lilith & Levon Navasardyan, jotka olivat mukana säveltämässä Armenian kappaletta viime vuonna ja vuonna 2014. Sanoituksesta vastaavat Avet Barseghyan ja David Tserunyan. Avet Barseghyan oli myös vuonna 2009 mukana tekemässä Armenian kappaletta.
Armenia kilpailee ensimmäisessä semifinaalissa numerolla 16.
Kappale on ihanan outo ja etno ja pitää kuuntelijan otteessaan alusta loppuun asti. Jonkinlaista tarttuvuutta jäin kappaleesta kaipaamaan. Paitsi kappaleen saundimaailma niin myös Artsvikin tapa laulaa on ihanan etno, hieman turkkilaistyylinen. Pitäähän tätä puolta jonkun edustaa, kun turkki ei ole mukana. Jollain tavalla mieleen tuli Turkin voittokappale "Everyway that I can" vuodelta 2003.
Armenian pitäisi kaiken järjen mukaan mennä leikiten läpi semifinaalista finaaliin. Onhan tämä kuitenkin hyvin erottuva kappale ja Armenialla on lisäksi takanaan laaja diaspora tuki. Finaalissa sijoitus tulee olemaan top 15 joukossa, mutta voittoa en lähtisi tälle povaamaan.
Kuinka Armenian erittäin etno kappale toimii teille?
Belgian edustaja on tänä vuonna yksi kisojen nuorimmista. Maata edustaa vasta 17-vuotias laulajalupaus Blanche. Oikealta nimeltään hän on Ellie Delvaux ja hän on nuoresta iästä huolimattaan ehtinyt osallistumaan jo Belgian The Voice -laulukilpailun. Euroviisut hän kokee paikkana näyttää suurelle yleisölle kuka hän on ja tuoda omaa maataan esille.
(Kuva: eurovision.tv)
Kappaleensa “City lights” Blanche on tehnyt yhteistyössä Pierre Dumoulin kanssa. Alunperin kappaletta ei ollut sävelletty Euroviisuja varten vaan sen piti olla neljä minuuttia pitkä tunnelmallinen kappale.
Belgia kilpailee numerolla 5 ensimmäisessä semifinaalissa.
On upeaa huomata, kuinka paljon moderneja kappaleita tänä vuonna Euroviisuissa on mukana. Blanchen ääni on upean tummanpuhuva ja sopii tähän kappaleeseen täydellisesti. Kappale on hyvin urbaani, elegantti ja jopa hypnoottinen sekä samaan aikaan radioystävällinen. Voisin kuvitella tämän esimerkiksi Flow-festivaalille esiintymään. Kappaleen kiehtovuutta lisää upea musiikkivideo. Mielenkiintoista nähdä, millaisen toteutuksen tämä saa lavalla. Ehdottomasti 5/5. Belgian kappaleen tultua julki, vedonlyönnissä kertoimet romahtivat ja Belgia nousi sijoilta ynnä muuta ainakin vedonlyöjien mukaan taistelemaan voitosta. Ja hyvään sijoitukseen uskon minäkin. Voittokin voi olla mahdollinen. Ainoa asia mihin tämä voi kaatua on live, ja se saadaanko siitä tarpeeksi vangitseva. Pidittekö Belgian kappaleesta ja uskotteko, että sillä on mahdollisuuksia taistella voitosta?
Liettua valitsi pitkän karsintansa jälkeen edustajakseen Fusedmarc nimisen kokoonpanon. Yhtyeen lauluosuuksista vastaa Viktorija Ivanovskaja, instrumenteista Denis Zujev sekä visuaalisesta toteutuksesta Stasys Žakas. Bändi on ollut kasassa jo vuodesta 2004 alkaen ja vuonna 2007 heidät nimettiin Liettuassa vuoden parhaaksi kokeellisen musiikin yhtyeeksi. Vuonna 2008 he voittivat parhaan elektronisen musiikin bändin -palkinnon. Fusecmarc on jo vuosia ollut Liettuan ykkös vientituote kokeilevan musiikin saralla paitsi Baltian maihin, myös ympäri Eurooppaa.
(Kuva: eurovision.tv)
Heidän kappaleensa "Rain of Revolution" ovat säveltäneet Denis Zujev, Viktoria Ivanovskaja sekä Michail Levin ja sanoittaneet Denis Zujev sekä Michail Levin. Bändin jokainen keikka on erilainen kokemus ilman kompromisseja erilaisten musiikkityylien välillä, rohkeita järjestelyjä, odottamattomia laulusuorituksia sekä huikeaa live-energiaa.
Liettua kilpailee toisessa semifinaalissa numerolla 17.
Ilmeisesti joka vuosi mukana täytyy olla kappale, joka ei tee mieli vapaaehtoisesti kuunnella. Joillekin tällaisesta musiikista pitäville tämä voi toimia, mutta minulle tämä on aivan liian sekava kappale. Tilannetta ei paranna laulajan erikoinen ääni ja tapa laulaa. 1/5 ja jumbosija omissa arvioinneissani.
Liettuan jatkopaikkaan en usko, vaikka viime vuosina maa on mennyt yllättävilläkin kappaleilla finaaliin. Tänä vuonna kappale on kuitenkin niin erikoinen, että sille tuskin finaalipaikkaa irtoaa.
Kuinka Liettuan kokeilevampi kappale toimii teille?
Albania oli ensimmäinen maa, joka valitsi kappaleensa tämän vuoden Euroviisuihin. Maa käytti jälleen perinteikästä Festivali i Këngës -sävellyskilpailua edustuskappaleensa valitsemiseen. Ennen joulua pidetyn kilpailun voittoon nousi Lindita Halimi kappaleellaan “Botë”. Euroviisuja varten alunperin albaniankielisestä kappaleesta tehtiin englanninkielinen ja paranneltu versio ja samalla nimi vaihtui muotoon “World”. Kappaleen on säveltänyt Klodian Qafoku ja sanoittanut Gerald Xhari.
(Kuva: eurovision.tv)
Lindita on 27-vuotias Kosovon albaani laulaja-lauluntekijä, joka on osallistunut myös American Idolin viimeisimmälle tuotantokaudelle vuonna 2016. Hän osallistui Idolssiin myös kotimaassaa vuonna 2006. Silloin hän voitti kilpailun. Euroviisuihin osallistuminen on ollut Linditan haave pienestä pitäen ja hän aikookin vaalia tätä kokemusta sydämessään loppuun assti.
Albania kilpailee ensimmäisessä semifinaalissa numerolla 4.
Albanian kielinen versio kappaleesta oli huomattavasti mystisempi ja siinä oli oma viehätyksensä, mutta hieman muokattu ja englanniksi käännetty versio tekee tästä melko vaikeasta kappaleesta hieman helpommin lähestyttävämmän. Usein Albania on pilannut kappaleensa niiden viisuversioinnin yhteydessä, mutta tänä vuonna tuo onneksi vältettiin. Lisäksi Linditalla on upea ääni. 3/5.
Kappaleen muokkauksesta huolimatta Albanialla tulee olemaan vaikeuksia päästä finaaliin, mutta täysin mahdottomana en sitä näe. Vaikka kappale on vaikea niin se voi vedota ihmisiin. Albanian paras sijoituskin tuli vuonna 2012 Rona Nishliun hyvin vaikealla kappaleella "Suus". Näen tässä jotain samaa, mutta live ratkaisee saadaanko tämän potentiaali hyödynnettyä. Uskotteko Albanian menestys mahdollisuuksiin?
Kypros valitsi tänäkin vuonna edustajansa sisäisesti ja kunnian tällä kertaa sai Hovig, joka on viimeksi vuonna 2015 pyrkinyt maan edustajaksi, mutta jäi tuolloin finaalin neljänneksi kappaleellaan "Stone in a river". Kyproksella syntynyt, mutta armenialaiset juuret omaava Hovig aloitti esiintymiset 16-vuotiaana erilaisilla klubeilla. Vuonna 2009 hän osallistui Kreikan X factor -ohjelmaan. Seuraavana vuonna hän yritti Kyproksen edustajaksi Euroviisuihin.
(Kuva: eurovision.tv)
Kappaleen teossa Kyproksella luotetaan ruotsalaiseen osaamiseen sillä kilpailukappale "Gravity" on tilattu itseltään Thomas G:sonilta, joka on esimerkiksi mies Loreenin "Euphorian" takana. Hän on tehnyt eri maiden Euroviisukarsintoihin yli 80 kappaletta ja yksistään Ruotsiin Melodifestivalenille 49 kappaletta. 13 kappaletta on päässyt varsinaisiin kisoihin saakka ja viisi kappaletta on sijoittunut top 10.
Kypros kilpailee ensimmäisessä semifinaalissa numerolla 15.
Hovigin kappale alkaa hyvin lupaavasti ja tuo mieleen hieman Imagine Dragonssin kappaleet tasaisesti ja melko raskaasti etenevällä poljennollaan. Alku todellakin lupaa paljon, mutta kappaleen kertosäkeistö on yllättävän laimea, hieman heikko. Joitakin mukavia koukkuja tässä kappaleessa on, joiden ansiosta tämä saa 4/5.
Tämän kohtalon jatkoon menosta ratkaisee erittäin pitkälti live-esitys. Jos se saadaan onnistumaan on Kyproksella mahdollisuudet finaalipaikkaan, mutta finaalissa maksimi suoritus lienee 15-sija. Jos finaaliin menee niin veikkaan, että ottaa viimeisiä jatkopaikkoja.
Mitä pidätte Hovigin painovoimasta? Mennäänkö tällä finaaliin?
Viime vuonna menestyksekkään paluun viisulavoille tehnyt Bulgaria päättänyt lähettää jatkamaan Poli Genovan menestystä vasta 17-vuotiaan Kristian Kostovin. Kostovilla on nuoresta iästään huolimatta jo uraa takana. Hän on osallistunut Venäjä The Voice Kids -ohjelmaan selviten finaaliin saakka. Tämän jälkeen hän osallistui Bulgarian X Factor -kisaan, jossa hän sijoittui toiseksi. Toukokuussa Kristianista tulee ensimmäinen 2000-luvulla syntynyt artisti, joka on kilpaillut Euroviisuissa.
(Kuva: eurovision.tv)
Kristianin kappaleen, “Beautiful mess”, ovat tehneet Borislav Milanov , Sebastian Armann ja Joacim Bo Persson, jotka vastasivat myös Bulgarian viime vuotisesta kappaleesta. Lisäksi tämä säveltäjä kolmikko on tehnyt materiaalia maailman tähdille kuten Kelly Clarksonille, John Legendille, Lady Gagalle, Jonas Brothersille, Tokio Hotellille sekä Selena Gomezille. Bulgaria kilpailee toisessa semifinaalissa numerolla 16.
Biisi on erittäin mielenkiintoinen ja kuulostaa siltä, että se voisi olla hyvinkin olemassa ilman Euroviisu kontekstiakin, mikä useimmiten on hyvä asia. Voisin hyvin kuvitella tämän kappaleen soimassa radiossa ympäri Eurooppaa. Jotain etnovaikutteita taustalta on myös havaittavissa, mikä on aina mukava asia. Kristianin ääni on myös erittäin miellyttävä. Povaan Bulgarialle tällekin vuodelle menestystä. Tämä on parhaita miesten esittämiä hitaita kappaleita, diaspora tukea löytyy ja live-esityksen onnistuessa (jota en epäile) tällä on mahdollisuudet viiden parhaan joukkoon, uskallanko sanoa, että jopa voittoon asti. Myös vedonlyöjät tuntuvat uskovan tähän, sillä artikkelin kirjoitushetkellä tämä löytyy vedonlyönnistä sijalta 3. Toimiiko Bulgarian kappale teille? Entä onko sillä mahdollisuuksia menestyä, jopa voittaa?
Islanti valitsi tänä vuonna edustajakseen jo pitkän uran tehneen Svalan (oik. Svala Björgvinsdóttir). Hän aloitti laulamisen jo nuorena ja ensimmäisen hittilistan ykkössijan hän saavutti laulaessaan isänsä kanssa joululaulun ollessaan vain 9-vuotias. Ensimmäiset levytyksensä hän teki jo seitsemän vuotiaana. Lahjakas Svala on paitsi laulaja ja lauluntekijä, on hän myös Islannin The Voice -tuomaristo, muoti-ikoni ja maailmanmatkaaja.
(Kuva: eurovision.tv)
Islanti esiintyy ensimmäisessä semifinaalissa numerolla 13.
Kiovassa hän esittää kappaleen nimeltä “Paper”, jonka hän kertoo olevan hyvin henkilökohtainen. Kappaletta hänen lisäkseen ovat olleet tekemässä hänen aviomiehensä Einar Egilsson, Lester Mendez sekä Lily Elise. Alunperin kappale esitettiin islanniksi nimellä “Ég veit það”, mutta käännettiin Euroviisuja varten englanniksi.
Islannin kappaleeseen on yritetty hakea modernia otetta ja jonkinlaista mystisyyttä. Tätä tukevat artistin ulkonäkö että musiikkivideo. Islannin karsinnoissa esitys sen sijaan oli kaukana tästä. Hyvin köykäinen ja tyhjän tuntuinen. Itse kappaleessa ensimmäinen säkeistö lupaa paljon, mutta kertosäe latistaa kappaleen eikä se sen jälkeen enää oikein tahdo lähteä lentoon vaan lässähtää. Hyvä laulajakaan ei tätä pelasta. Arvosana 3/5.
En näe tätä menestymässä kovinkaan hyvin toukokuussa Kiovassa. Jo semifinaalista läpi pääseminen tulee olemaan tälle haastavaa, sillä ensimmäisen semifinaalin taso on hyvin tasainen ja heittopusseja ei juurikaan ole mukana. Veikkaan Islannin jatkavan kahden karsiutumisensa sarjaa kolmannella.
Mitä pidätte kappaleesta ja uskotteko sen menestysmahdollisuuksiin?
Ukrainan kisojen logo näyttää tältä ja sloganissa juhlitaan monimuotoisuutta. Ukrainan toiminta Venäjän suhteen asettaa tämän sloganin kuitenkin arveluttavaan valoon. (Kuva: eurovision.tv)
Nyt mennään isolla! Jo viime vuonna kirjoitin blogiini arviot Euroviisujen molemmista semifinaaleista. Tänä vuonna mennään kuitenkin isommin ja kovempaa. Kaikki Euroviisuihin osallistuvat 43 maata saavat tänä keväänä oman postauksen, jossa esitellään maan edustaja, kappale, ruoditaan se ja sen menestymismahdollisuudet. Tämän jälkeen luvassa on vielä yhteenvedot semifinaaleista sekä finaalista. Koko kevät on siis täynnä viisuja! Kaikki 43 esittelyä ilmestyvät päivittäin täysin satunnaisessa järjestyksessä huomisesta alkaen. Kuka saakaan kunnian avata esittelyt?
Euroviisut järjestetään nyt siis toisen kerran Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa Jamalan viime keväisen voiton jälkeen. Ensimmäinen kerta oli vuonna 2005. Semifinaalit järjestetään tiistaina 9. ja torstaina 11. toukokuuta, finaali puolestaan lauantaina 13. toukokuuta.
Lavalle päästessään Julija Samoilova olisi toinen pyörätuolissa esiintynyt artisti. Ensimmäistä kertaa pyötuolissa istuva artisti nähtiin kaksi vuotta sitten Puolan toimesta. Tällä hetkellä Julijan Viisumatka näyttää kuitenkin epätodennäköiseltä. (Kuva: iltalehti.fi)
Ilman draamaa järjestelyt eivät ole sujuneet. Yleisesti ottaen järjestelyt ovat olleet myöhässä aikataulusta, tärkeitä tekijöitä isäntämaan televisioyhtiöstä on irtisanoutunut ja lipunmyynnissä on ollut epäselvyyksiä.
Viimeisempänä draamaa on aiheuttanut Ukrainan ja Venäjän kireät välit. Ukrainassa laulajat, jotka ovat esiintyneet Krimin valtauksen jälkeen kyseisellä alueella ovat mustalla listalla ja täten siis maahantulo kiellossa rajarikkomuksen vuoksi. Kuinka ollakkaan, Venäjän edustaja Julija Samoilova on esiintynyt vuonna 2015 Venäjän valtaamalla Krimillä. Tällä hetkellä tilannetta tutkitaan ja siihen haetaan ratkaisua. 22. päivä maaliskuuta kuitenkin vahvistettiin virallisesti, että Ukraina aikoo estää Julija pääsyn maahan taannoisen Krimin vierailun vuoksi. Venäjän edustaja Julija Samoilova sai kolmen vuoden matkustuskiellon Ukrainaan. Näillä näkymin siis näyttää siltä, että emme tule näkemään Venäjää toukokuussa Kiovan viisulavalla. Näinkö Ukraina siis toteuttaa sloganiaan "Celebrate diversity". Toki on mahdollista, että alkujaankin tämä on ollut Venäjän provokaatio keino lähettää laulaja, joka on vieraillut Krimillä. Mustalista laulajista on ollut jo pitkään tiedossa.
On myös kerrottu, että Armenian edustaja Artsvik on vieraillut Krimillä sen valtauksen jälkeen. Seuraako tästä hänelle sanktioita? Onko tilanteessa vielä mahdollisuutta siihen, että Ukraina sallisi Julijan matkustavan Kiovaan? Onko Venäjällä mahdollisuutta lähettää toista edustajaa Kiovaan? Seuraako Ukrainalle tästä jonkinlaisia sanktioita, sillä EBU:n sääntöjen mukaan kaikki sen jäsenet ovat oikeutettuja osallistumaan kisaan ja valiltsemaan edustajansa parhaalla katsomallaan tavalla? Seuraamme tilanteen kehittymistä.