maanantai 30. tammikuuta 2017

Mansesteri - Maskin alta


Tampereelta ponnistava, superhitistään Saravon Pekkakin tunnettu, pitkäaikainen hip-hop trio Mansesteri julkaisee huomenna 31. tammikuuta uuden studioalbuminsa Maskin alta. Mansesterin muodostavat pitkän uran tehneet Mc Mane ja Vainis sekä heidän virallinen keikka DJ, DJ Kalu. Nyt julkaistava pitkäsoitto on pääosin rockrap -henkinen albumi, jossa mukana on myös vierailemassa mm. Popedan kitaravirtuoosi Costello Hautamäki, Tamperelaisen Mustat Enkelit -bändin solisti Jussi Aaltonen, sekä myös pitkän soolouran hiphopin saralla tehnyt Juju.

Sain tuon levyn kuultavaksi ennakkoon ja tässä tulee pieni esikatselu siihen mitä on luvassa:


Albumin biisilista on pitkä ja juokkoon mahtuu paljon erityylisiä kappaleita. Mukana on tietysti myös Saravon Pekka.

01. Katso mua
02. Downshiftataan feat. Juju
03. CVII
04. Legenda
05. Kuumottaa
06. Pahat pojat feat. Läski Salonen & Sarkastinen
07. ARB
08. HippiHoppiRokkari
09. Kermaa
10. Pintaa syvempään feat. Assi Ilona
11. Déjà-Vu
12. Personal trainer feat. Melu
13. Prinsessoja ja putkimiehiä
14. Manifesti
15. Aitoo paskaa feat. Sarkastinen, Methodi & Aladdin
16. Ennen valopilkkuu feat. Mitja Lepistö
17. Oliko wörttii?

Bonus:
(18) Taka-Töölö Remix feat. Henriguez, Pasanen, Zankie & Sarkastinen
(19) Ykköset feat. Costello Hautamäki & Jussi Aaltonen
(20) Saravon Pekka feat. TFC & SO11

Levyn avaa Katso mua niminen biisi, josta löytyy myös levyn nimikko laini maskin alta. Jo tässä biisissä tulee hyvin esille se, että nyt ei ole kyse perinteisestä hip hop levystä vaan tässä kappaleessa räp ja hip hop tapaavat luontevasti rockin.

Downshiftataan biisissä näkyy hyvin paljon se, että Juju on siinä mukana. Kappaleen nimifraasin toisto tuo mieleen mm. Jujun Onnelliseksi hitin jopa hieman psykedeelisen tunnelman.

Kuumottaa niminen kappale on leikittelee tunnettujen suomalaisten biisien nimillä ja laineilla. Biisistä voidaan löytää mm. viittauksia Antti Tuiskun, Cheekin, JVG:n, Robinin, Nikke Ankaran, Tiktakin ja Roope Salmisen ja koirien sekä Chisun biiseihin. Niin Partypapiidipaadi, Tarkenee ja kuin Keinuukin saavat osansa. Tämä ei myöskään ole levyn ainoa biisi, josta löytyy intertekstuaalisia viittauksi muihin artisteihin ja biiseihin.


Pintaa syvempään biisissä on mukana nuori ja lupaava artistin alku Assi Ilona. Biisi kertoo tarinan siitä, kuinka asiat eivät aina ole sitä, miltä näyttävät ja sisimmässä ihminen on paljon muutakin kuin pelkkä ulkokuori.

Prinsessoja ja putkimiehiä  niminen biisi jatkaa levyn intertekstuaalista tunnelmaa aina Sannin debyytti singlestä Prinsessoja ja astronautteja Super Marion maailmaan ja legendaarisen Raptorin Oi beibi kappaleeseen.

Levyn ylivoimaisesti ennakkoon tunnetuin biisi on viime keväänä hitiksi noussut Tapparan pelaajan mukaan nimetty Saravon Pekka kappale.

Levyn voit tilata Mansesterin sivuilta, Levykauppa X:stä tai kuunnella Spotifysta 31.1.


Postaus tehty yhteistyössä Mansesterin kanssa.

keskiviikko 18. tammikuuta 2017

UMK 2017 - ennakkotunnelmia

Kuva: yle.fi
Uuden musiikin kilpailu lähenee kovaa vauhtia, 10 päivän kuluttua miellä on jo tiedossa, kuka edustaa Suomea toukokuussa Ukrainan Kiovassa pidettävissä Euroviisuissa.

Kilpailun juontaja Krista Siegfrids. Kuva: Yle/Miikka Varila
Yleisradio on muuttanut UMK:n rakennatta tälle vuodelle melko paljon. Suurin uudistus kisaan on se, että kilpailukappaleiden määrää on pudotettu 18:sta kymmeneen ja kilpailu koostuu vain yhdestä suuresta finaalista, joka järjestetään tammikuun 28. päivä Espoo Metro areenalla. Kilpailun juontajana jatkaa viime kauden tapaan Krista Siegfrids. Myös naurettavista kansalaisraadeista on luovuttu ja ne on korvattu Melodifestivalenin tapaan eripuolilta Eurooppaa tulevilla kansainvälisillä raadeilla.

Kappaleet voi kuunnella Ylen sivuilta, Youtubesta tai Spotifysta.

Tässä arviot jokaisesta jokaisesta kilpailukappaleesta ja niiden sopivuudesta edustamaan meitä Kiovassa:


UMK17: Alva
Alva. Kuva: Yle/Miikka Varila
Alva – Arrows

Alva on vasta 16-vuotias laulajan alku Pohjanmaalta. Tässä vaiheessa on jo ehkä ikäkriisin paikka, sillä tämä laulajahan on kaksi vuotta minua nuorempi. Alvan kilpailu kappale on nimeltään Arrows ja se kertoo Alvan mukaan esimerkiksi: "Tunteesta, jossa ollaan ystävyyden ja rakkauden rajamaastossa ja jossa eletään epätietoisuudessa siitä, kuinka suhde tulee kehittymään." Kappale on moderni, hyvin tuotettu, mutta viimeinen niitti jää puuttumaan. Säkeistöt ovat hyviä, kuten on kertsikin, mutta kertosäkeessä kappale ei pääse niin pitkälle kuin sen toivoisi pääsevän. Kertosäkeen Arrows toisto tuo kappaleeseen muistettavuutta, mutta riittääkö yksi kerta vakuuttamaan yleisön niin, ettei tämä kappale hukkuisi massaan?
4/5, hyvä laulaja mutta kappaleesta jotain jää puuttumaan.


Anni Saikku. Kuva: Yle/Miikka Varila
Anni Saikku – Reach Out For The Sun

Anni Saikku on 21-vuotias stadilainen, jolla on kova palo tehdä musiikkia. The Voice of Finlandin kolmannelle kaudelle osallistuminenkaan ei tuottanut Annin kohdalla haluttua tulosta, joten nyt hän kokeilee siipiään uudestaan UMK:n kautta. Esimerkiksi Annille itselleen hänen kilpailukappaleensa Reach Out For The Sunin kertosäe kuvaa omien sanojensa mukaan: "sitä ihanaa tunnetta, kun palaset loksahtavat kohdalleen, luottaa itseensä ja löytää oman juttunsa. Se on se hetki, kun jättää kaikki ne synkät asiat, epävarmuudet ja ahdistukset." Annin kappale on miellyttävä kuunnella ja ei ärsytä missään kohtaa, mutta toisaalta suuret ihastumisen tunteetkin jäävät kokematta. Tässä on hieman samaa ongelmaa kuin Alvan kappaleessa. Biisi ei vaan meinaa lähteä käyntiin. Myös massaan hukkuminen olisi taattu kansainvälisillä lavoilla.
3/5, hyvä laulaja, mutta kappale ei yllä laulajan tasolle.


Club La Persé. Kuva: Yle/Miikka Varila
Club La Persé – My Little World

Club La Persé on kiistämättä tämä kauden erikoisin kilpailija. La Persé -kollektiivi edustaa kotimaista Klub Kids -kulttuuria ja sen ydinryhmään kuuluu parisenkymmentä henkilöä, joista UMK:ssa nähdään  Mr C*nt, Jean Michelle, Miss Anti-Socialite Lili Butterfly Effective 2.0 sekä Ellen Vivan. Heidän kappaleensa My Little World kertoo kappaleen tekijän Princess Julian mukaan vastareaktiosta ankeudelle, jota hän silloin tunsi: "Kappale kertoo rakkaudenkaipuusta. Me kaikki tarvitsemme rakkautta ja joskus yksinäisyys voi joskus olla aika musertavaa. Sitä ajattelee, että joku tai jokin voi täyttää tyhjät aukot, mutta viesti on etsiä omasta sisimmästään.” Kuten kaksi edeltävää kappaletta, tällä ei ole mitään mahdollisuuksia hukkua massaan. Siitä pitävät huolen jo pelkkä ulkoasu sekä hyvin mieleenjäävä kappale. Voiko kukaan väittää, ettei olisi hoilannut mukana TITTITIIDIDI-kohdassa? Tämä olisi erittäin yllättävä valinta Suomelta ja mediahuomio Kiovassa olisi taattu. Menestyksestä en olisi aivan yhtä varma.
2/5 piristävän erilainen, mutta ei aivan täysin kolahda minuun.


Emma. Kuva: Yle/Miikka Varila
Emma – Circle Of Light

Emma on 26-vuotias Kokkolassa syntynyt laulajatar, mutta nykyisin hän asuu Tukholmassa ja työskentelee musiikinopettajana. Emma on osallistunut aiemmin myös Ruotsin Idolsin koelauluihi, mutta silloin tulokset jäivät laihoiksi sekä tämän jälkeen The Voice of Finlandiin. Siinä Emman tie katkesi ennen live-lähetyksiä. Emma on muokannut EDM-käsitettä itselleen sopivaan muotoon WDM:ksi eli Wooden Dance Musiciksi. Hän pitää siitä, että musiikki on tanssittavaa ja akustiset soittimet tekevät siitä lämpimämpää ja juuri hänen näköistään. Hänen kappaleensa Circle Of Light kertoo hänen mukaansa siitä, miten vaarojen tai epävarmuuden keskellä oleva ihminen kuvittelee ympärilleen suojaavan valon kehän, jota mikään paha ei voi ylittää: "Ajatuksen voimalla kestämätön tilanne muuttuu siedettäväksi. Ihmiset ympäri Eurooppaa - iästä, kansallisuudesta tai elämäntilanteesta riippumatta - voivat samaistua tähän viestiin." Emman kappale ei ole vain tarttuva, hyvin tuotettu ja moderni vaan sen sanomasta voidaan löytää myös ajatuksia Euroopan tämän hetkisestä tilasta. Emmaa on verrattu mm. Tanskan viisuvoittaja Emmelie de Forestiin sekä Islannnin Gréta Salómeen.
5/5, nyt jos koskaan Suomella on mahdollisuus menestykseen mikäli tämä kappale valitaan Kiovaan.


Günther & D´Sanz sekä juontaja Krista Siegfrids. Kuva: Yle/Miikka Varila
Günther & D’Sanz – Love Yourself

Kansainvälistä väriä kisaan tuo Günther yhdessä D’Sanzin kanssa. Ruotsalainen viiksimies Günther tunnetaan mm. hiteistään  Ding Dong Song ja Teeny Weeny String Bikini. Hän osallistui myös ruotsin viisukarsintana toimivaan Melodifestivaaleniin vuonna 2006 jääden tosin semifinaaliin. D´Sanz taas on osallistunut Espanjassa paikalliseen Operación Triunfo -kykykilpailuun, jota sen alkuvuosina käytettiin maan Euroviisukarsintana sekä The Voice of Finlandiin vuonna 2016. Kappaleen he kertovat olevan hyvän fiiliksen bilebiisi, jossa on paljon energiaa. Tätä se tottavie onkin. Tätä kuunnellessa alkaa väkisinkin hytkyä mukana. Kappaleen sanoma on yksinkertainen: "Jos kaikki rakastaisivat itseään, maailma olisi paljon parempi paikka." Tämä kokonaisuus  on mielenkiintoinen ja tämä olisi melko kliseinen kappale lähettää Kiovaan. Taattu klubi hitti viisuklubeilla, mutta menestys taitaisi jäädä siihen.
4/5, tuo hyvän mielen ja up tempo biisejä ei ole koskaan liikaa.


Knucklebone Oscar & The Shangri-La Rubies. Kuva: Yle/Miikka Varila
Knucklebone Oscar & The Shangri-La Rubies – Caveman

Kisan raskaimman kappaleen meille tarjoilee Knucklebone Oscar & The Shangri-La Rubies. Tämä uusi kokoonpano koostuu kokeneista esiintyjistä: laulaja-kitaristi Knucklebone Oscar ja burleskiduo The Ravishing Shangri-La Rubies. Oscarin mukaan biisin sanoma kiteytyy seuraavaa: "Aivot narikkaan ja bileet käyntiin!" Ajatus on upea, mutta tämän sekamelskan seasta en tuota osaa oikein kaivaa. Kappaleessa ei ole oikein osattu päättää, mitä tehdään, joten tehdään aivan kaikkea. Ei oikein iske minuun.
1/5, kappale ei aiheuta innostusta, enkä näe siinä menestyspotentiaalia.


Lauri Yrjölä. Kuva: Yle/Miikka Varila
Lauri Yrjölä – Helppo elämä

Kisan ainoasta suomenkielisestä kappaleesta vastaa tänä vuonna laulaja-lauluntekijä Lauri Yrjölä, joka on soittanut mm. Isac Elliotin bändissä. Häneltä löytyy myös UMK-menneisyys, kun hän oli mukana ensimmäisellä UMK-kaudella Mica Ikosen bändissä. Kappale Helppo Elämä kertoo hänen mukaansa hänen vastakohdastaan: "Vastuuta pakoilevasta ja kurittomasta boheemista, joka haluaisi olla syvällinen mahdollisimman vähällä vaivalla." Hän on luvannut laulaa kappaleensa suomeksi myös Kiovassa, jos sinne asti pääsee. Usein ajatellaan, ettei suomen kielisellä kappaleella voisi pärjätä Euroviisuissa, mutta ei sillä kielellä ole kovinkaa suurta merkitystä loppupelissä. Tämä voisi olla rohkea veto Suomelta viisulavalle.
4/5, Moderni kappale ja eksoottinen suomen kieli. Voisi toimia Kiovassa.


My First Band. Kuva: Yle/Miikka Varila
My First Band – Paradise

Itselleni Güntherin lisäksi ainoa ennestään tuttu kisaaja oli Don´t Break My Gorazon hitistään tunnetuksi tullut My First Band. Bändi koostuu viidestä kaveruksesta, jotka ovat jo pitkään soittaneet yhdessä: Antti Koivula (laulu), Mikko Virta (kitara), Juho Vehmanen (basso), Heikki Kytölä (rummut) ja Heikki Puhakainen (koskettimet). Heidän hyväntuulinen kappaleensa Paradise kertoo bändin mukaan: "Kosketuksen voimasta, nautinnosta, mielihyvästä, mutta jokainen kuulija muodostaa siitä oman näkemyksensä." Paradise on hyvä kappale ja dändit erottuvat yleensä aina edukseen Euroviisuissa, mutta olisiko tämä kuitenkin liian turvallinen vaihtoehto Kiovaan. Tällä voitaisiin maksimissaan saavuttaa finaalissa sijoja puolenvälin huonommalta puolelta.
3/5 kelpo kappale, varma bändi, mutta ei mitään uutta ja yllättävää.


Norma John. Kuva: Yle/Miikka Varila
Norma John – Blackbird

Norma John duon muodostavat pitkäaikaiset ystävät Leena ja Lasse. He ovat tunteneet toisensa jo lukioajoista alkaen ja aina heillä on ollut joku bändi pystyssä. Nyt heillä on indie-henkistä poppia soittava bändi ja he osallistuvat UMK:hon kappaleella nimeltään Blackbird. Dramaattinen ja elokuvamainen kappale kertoo heidän mukaansa: "Erosta ja siitä ahdistuksesta, kun kaikki muistuttaa menneestä. Kun haluaisi vain unohtaa koko ihmisen olemassaolon." Kappaleessa ei tarvitse aina tapahtua suuria asioita, jos se osataan tehdä oikein ja tässä siinä on onnistuttu. Kappale voisi erottua Kiovassa erilaisuudellaan ja rauhallisuudellaan, mutta tekikö Norja jo saman vuonna 2015?
4/5 hyvä ja rauhallinen kappale, joka olisi rohkea valinta Suomelta.


Zühlke. Kuva: Yle/Miikka Varila
Zühlke – Perfect Villain

UMK-kisaajien musiikkivideoista eniten keskustelua ja kohua herätti Zühlken video hänen kilpailukappaleestaan Perfect Villain. 25-vuotias laulaja on esiintynyt nyt viitisen vuotta bilebändinsä ja muiden kokoonpanojen kanssa. Vuonna 2013 hän osallistui Idolssiin sijoittuen kisassa jaetulle viidennelle sijalle. Viime keväänä hän julkaisi ensimmäisen albuminsa ja opiskelee samalla ammattikorkeakoulussa tapahtumajohtamista sekä toimii tapahtuma- ja musiikkialan yrittäjänä.
Laulajattaren mukaan kappale kertoo vaikeasta rakkaussuhteesta, josta on lähes mahdotonta päästää irti: "Kuvailen kappaletta ”jin ja jang-kappaleena”. Käsite kuvastaa maailmankaikkeuden kahta vastakkaista voimaa, jotka samalla täydentävät toisiaan." Zühlke osaa todellakin laulaa, mutta kappale jää ainakin ensikuulemalta hieman etäiseksi. Kappale kyllä paranee kuntelun myötä. Pienellä fiksauksella tästä voitaisiin saada todella hyvä.
4/5 hyvä paketti, mutta parempaankin olisi aineksia.

10 kappaletta mutta vain yksi voittaja. Minä lähettäisin tällä hetkellä Kiovaan ehdottomasti Emman, sillä siinä paketta on kasassa. Emma on ollut myös kisan ennakkosuosikki niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Mikä kappale sinuun kolahti ja kenet lähettäisit toukokuussa Kiovaan edustamaan Suomea? Kerro kommenteissa.

Live voi vielä muuttaa kaiken, mutta tässä tämän hetkinen tilanne omien mieltymyksieni mukaan:

:suomi: :suomi: :suomi: :suomi: :suomi: 
1. Emma – Circle of light
:suomi: :suomi: :suomi: :suomi: 
2. Norma John – Blackbird
3. Zühlke – Perfect villain
4. Lauri Yrjölä – Helppo elämä
5. Alva – Arrows
6. Günther & D'Sanz – Love yourself
:suomi: :suomi: :suomi: 
7. My First Band – Paradise
8. Anni Saikku – Reach out for the sun
:suomi: :suomi: 
9. Club La Persé – My little world
:suomi: 
10. Knucklebone Oscar & The Shangri-La Rubies – Caveman

torstai 5. tammikuuta 2017

Hyvää uutta vuotta!

#bestnine2016

Saanko kysyä, että minne katosi joulukuu? Vasta oli joulukuun alku jo laukut oli pakattu ja suunta oli kohti Saksaa. Sen jälkee kaikki aika menikin koulun ja jouluvalmisteluiden parissa, joten bloginkin päivittäminen hieman unohtui.

Joulu ja vuodenvaihde kuitenkin sujuivat mukavissa merkeissä ja haluankin toivottaa kaikille vielä täälläkin oikein hyvää uutta vuotta. Tästä vuodesta tulee upea! Kivoja juttuja tulossa myös tänne blogin puolelle ;) Eli pysykää blogin äärellä ja laittakaa seurantaan.