sunnuntai 15. marraskuuta 2015

#prayforparis



Lauantai aamuna herätessäni avasin instagramin ja aloin selaamaan uusimpia kuvia. Muutaman kuvan selattuani ymmärsin, että nyt on tapahtunut jotakin. Lähes jokainen instafeedissäni ollut kuva liittyi Ranskaan, Pariisiin ja kuvatekstinä oli #prayforparis. Avasin nettilehden ja etusivu oli täynnä uutisia Pariisista, terrori-iskujen -sarjasta. Olipahan herätys. Maailma oli jälleen näyttänyt, kuinka raaka ja arvaamaton se on ja mihin kaikkeen ihminen on kykenevä. Ei tällaiseen voi varautua etukäteen millään. Nyt tätä kirjoittaessani iskuista on kulunut hieman yli vuorokausi ja tilanteiden kulku alkaa olla selvä. En niitä ala tässä läpi käymään,sillä jokainen on varmasti ne jo uutisista lukenut.

Noin 130 kuollutta, 200 luokkaantunutta, joista noin 100 kriittisessä tilassa. Päällimmäisinä tunteina ovat suru ja viha. Suru kaikkien uhrien ja heidän läheistensä puolesta, samalla kuitenkin viha ja epäusko näitä teon toteuttajia kohtaa. Kuinka joku ihminen pystyy niin kylmäpäisesti surmaamaan useita kymmeniä ihmisiä? Ei voi vaan ymmärtää. Miksi?

Pariisin tapahtumat ovat olleet päivän ehdoton ykkösuutisaihe ja asiaa on puitu monelta eri kantilta. Maailma on reagoinut voimakkaasti hyökkääjiä vastaan ja antanut tukensa Pariisille ja koko Ranskalle. Esimerkiksi hienona eleenä ympäri maailman tunnetut kohteet on valaistu ranskan lipun värein Eifel-tornin ollessa samaan aikaan pimeänä suruajan vuoksi. Myös sosiaalisessa mediassa tragedia on huomioitu ja siellä on osoitettu myötätuntoa uhreja ja heidän omaisiaan kohtaan. Instagramissa feedi koostui lähes täysin aiheeseen liittyvistä kuvista, fecebookissa tarjottiin Ranksan lippu normaalin profiilikuvan päälle osoitukseksi tuesta. Näin tein myös minä ja vielä koskettavamman tästä kaikesta tekee se, että hieman yli vuosi sitten olin Pariisissa ja olen jopa saattanut vaikka kävellä näiden paikkojen ohi.

Jo nyt on ilmoitettu, että turvatoimet ovat kiristyneet eri puolilla maailmaa ja vapaata liikkuvuutta esimerkiksi Euroopassa on rajoitettu. Iskujen tekijäksi ilmoittautui lopulta ISIS. Nyt kysymys kuuluukin, oliko tämä vasta lähtölaukaus järjestön uudelle taktiikalle. Toivottavasti vastaavaa ei enää tarvitsisi kokea missään, mutta pahoin pelkään, että tämä ei jäänyt viimeiseksi iskuksi. Mutta ehkäpä nyt vihdoin tämän tragedian ja muutaman viikon takaisen venäläiskoneen lentoturman jälkeen länsi ja Venäjä kykenisivät yhteistyöhön Syyriassa ja Irakissa terrorismiä ja ISISiä vastaan.



Maailman, Ranskan ja Pariisin täytyy nyt surra, mutta samalla jatkaa eteenpäin,sillä taistelussa terroria vastaan ei ole taukoja. Eteen päin täytyy jatkaa, mutta näitä tekoja ei saa unohtaa.

Tämä kappale N'oubliez Pas sai jälleen uuden merkityksen Pariisin terroritekojen myötä. Aluksi kappale oli kirjoitettu toisen maailman sodan muistolle, mutta alkuvuoden terrori-iskut Charlie Hebdo -lehden toimitukseen antoivat tälle kappaleelle uuden merkityksen, mutta jälleen kerran tämä kappale sai valitettavasti uuden merkityksen. Älkää unohtako! N'oubliez Pas!  #prayforparis #131115 #prayforworld

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti