torstai 21. huhtikuuta 2016

Protipsit lukioon


Kohta, kun kesäkuun alussa kesäloma vihdoin saapuu, olen käynyt kaksi vuotta eli 10 jaksoa lukiota ja syksyllä ja talvella on vielä kolme jaksoa jäljellä ja sitten lukio pitäisi olla taputeltu. Ihan hullua! Ihanaa, että tää on viimein kohta (kohta ja kohta vajaan vuoden päästä) ohi. Samaan aikaan kuitenkin voin vaan kuvitella sitä haikeuden määrää, kun koulu loppuu. Tai ei se itse koulu varmaankaan haikeuta vaan se tieto, että elämä pitää koota täysin uudestaan uudella paikkakunnalla. Kaikki tuttu ja turvallinen vaan katoaa. Toisaalta siinä on tietysti se hirveä into päästä uuteen paikkaan ja aloittaa täysin oma elämä. Ja myös tietty se, että kaikki kamut katoaa ympäri Suomen :(

Mutta joo ei tästä nyt mitään hirveää avautumista elämästä pitänyt tulla vaan aattelin laittaa tällä kahden vuoden kokemuksella protipsit jakoon lukion suhteen.

  1. Älä stressaa liikaa. Jos jotain olen huomannut niin sen, että ei kannata stressata lukiota liikaa. Tietysti, jos sillon pitääkin stressata, jos deadlinet alkaa painaa päälle ja paukkua, mutta senkin stressin voi poistaa itse (katso kohta 2). Nyt tarkotan siis sellasta yleistä asioista murehtimista ja voivottelua. Olen huomannut, ei kannata. Kun oppii tuon voi lukioajasta nauttia huomattavasti enemmän ilman kamalaa stressiä. Kyllä ainakin minulle lukioaika on ollut tähän mennessä elämän parasta aikaa niin monelta osalta. 
  2. Hoida asiasi ajoissa. Tämä ohjehan nyt pätee ihan kaikkeen mahdolliseen elämässä, mutta myös erittäin hyvin lukioon. Tehtävien teko, kirjan lukeminen tai kokeeseen valmistautuminen kannattaa aloittaa ajoissa. Näin välttyy myös tuolta ylimääräiseltä stressiltä. Tee tehtäväsi ajallaan ja palauta ne myös ajallaan. Sama pätee myös kaikkiin muihin mahdollisiin lappuihin ja lomakkeisiin mitä pitää palauttaa. Eli: mielummin päivä liian aikaisin kuin myöhään!
  3. Ota itsenäisiä kursseja. Itsenäiset kurssit. Erittäin kätevä keksintö. Jokaisen kannattaisikin kokeilla suorittaa edes yksi kurssi itsenäisesti, sillä se paitsi auttaa sitten jatko-opiskeluissa, kun pitää tehdä paljon itsenäisiä tehtäviä, mutta sillä voi myös helpottaa omaa opiskeluaan ja parantaa jaksamistaan. Lukiossa kaikki jaksot ovat hyvin harvoin yhtä helppoja tai rankkoja. Joissain jaksoissa voi olla viikossa 25 tuntia, toisessa taas 40. Omaa jaksamista voi kurssin itsenäisellä suorittamisella parantaa huomattavasti. Jos 40 tunnin viikkoon saa siirtämällä yhden kurssin itsenäiseksi toiseen jaksoon muutaman kympin aamun niin miksei tekisi sitten niin?
  4. Käytä aikaa tehokkaasti. Aikaa on rajallisesti ja sen kyllä huomaa jo lukiossakin. Aina kiireisimmissä jaksoissa koeviikon lähestyessä ei vain ole aikaa tehdä kaikkea. Täytyykin osata priorisoida ja tehdä tärkeimmät jutut ensin. 
  5. Projektit. Kannattaa lähteä mukaan kaikkiin mahdollisiin juttuihin ja projekteihin, mitä lukiosta vaan löytyy. Näin ainakin itse olen saanut lukiosta paljon enemmän irti ja kaikki ei ole vain sitä tylsää opiskelua. Itse olen ollut mukana kahdella Saksan matkalla; toinen oli saksan ryhmän kanssa ja toinen musiikin ryhmän, johon liittyi myös konsertti niin Suomessa kuin Saksassa. Sitten olen mukana Toki-projektissa, jonka tarkoitus on tehostaa toisen kotimaisen kielen opiskelua yhdessä ruotsin kielisen lukion kanssa. Meidän ryhmämme vieraili Maalahdessa syksyllä ja sieltä ryhmä vieraili täällä talvella ja nyt toukokuussa suuntaamme Tukholmaan opintomatkalle yhdessä. Ja näiden projektien kautta voi myös löytää uusia ystäviä, jotka pysyvät myös projektin jälkeen.

Kertokaa ihmeessä omia protipsejänne lukioon ja oletteko edes ylipäätään samaa mieltä näistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti