perjantai 5. toukokuuta 2017

Euroviisut 2017: 1. semifinaalin ennakointi

Suomen harjoituksen saivat paljon kiitosta toimittajilta ympäri Eurooppaa. (Kuva: eurovision.tv)
Euroviisujen ensimmäiseen semifinaaliin Ukrainassa ei ole enää kuin muutama päivä aikaa ja harjoitukset ovat olleet jo hyvän tovin käynnissä Kiovassa. Nyt vuorossa on läpileikkaus ensimmäiseen semifinaaliin ennen h-hetkeä. Kuka yllättää livenä ja nappaa finaalipaikan? Kuka floppaa? Selviytyykö Suomi kahden vuoden tauon jälkeen finaaliin? Näihin kysymyksiin saamme tiistai iltana 9.5. vastauksen, kun ensimmäinen semifinaali pyörähtää käyntiin poikkeuksellisesti TV1:ssä kello 22.00. Toinen semifinaali ja finaali nähdään totutusti TV2:ssa.

Nyt lauantaina 6.5 TV2 esittää Euroviisujen esikatselumaratonin, jonka juontaa Mikko Silvennoinen ja kappaleita ja niiden musiikkivideoita kommentoimassa ovat viihteen moniosaaja Cristal Snow, tubettaja Sini "Papananaama" Laitinen, kotikisojemme edustaja Hanna Pakarinen sekä YleX-aamun Ville "Viki" Eerikkilä.

Ketkä menevätkään lopulta ensimmäisestä semifinaalista finaaliin? Seuraavassa arviot ja veikkaukset siitä:
(Veikkaus finalisteista lihavoitu)


Armenia nousi harjoitusten myötä semifinaalin suureksi voittajasuosikiksi. (Kuva: eurovision.tv)
Varmasti finaaliin:
 • Ruotsilla on jälleen edustaja ja kappale, jossa on koko paketti kasassa. Ei epäilystäkään etteikö Ruotsi selviytyisi finaaliin.
 • Azerbaidžan ei ole koskaan karsiutunut finaalista eikä karsiudu tänäkään vuonna. Kokonaisuus on toimiva ja diasporalla höystettynä finaalipaikka on taattu. Harjoitusten perusteella lava-showsta on tulossa yllättävän omaperäinen ottaen huomioon, että kyse on Azerbaidžanista.
 • Armenia on lähes tulkoon aina ollut finaalissa ja pitäisin yllättävänä, mikäli maa ei tällä kappaleella sinne menisi. Harjoitukset ovat menneet myös hyvin ja Armenian esityksestä on pidetty.
Australian Isaiah. (Kuva: eurovision.tv)
Melko varmasti finaaliin:
 • Portugali on yksi ennaosuosikeista koko kisan voittoon ja tämä kappale tulee vetoamaan varmasti tuomareihin, mutta myös katsojiin.
 • Australiaa pidän todennäköisenä finalistina, mutta Australia on vasta kerran aiemmin osallistunut semifinaaliin, joten on hankala sanoa maan yleistä tasoa. Kappaleen puolesta uskon tämän menevän finaaliin.
 • Suomen menestystä on hankala arvioida, mutta nousu vedonlyöntilistoilla ja hyvä menestys kansainvälisissä faniäänestyksissä antavat toivoa. Myös harjoituksissa Suomi on kuulostanut ja näyttänyt erittäin hyvältä ja Suomea on kehuttu kansainvälisessä mediassa. Suomi voi hyvinkin olla musta hevonen koko kisaa ajatellen.
Moldovan Epic-sax-guy on palannut! (Kuva: eurovision.tv)
Rajoilla:
 • Kreikka on ollut yksi kesto finalisteista, mutta viime vuonna tuli karsiutuminen ensi kertaa ikinä. Tänäkään vuonna finaalipaikka ei ole itsestään selvyys, sillä kappale on eittämättä vanhanaikainen, geneerinen ja muovinen.  
 • Latvialla on kappaleen ja esittäjän lisäksi esiintymisjärjestyksen puolesta otollinen paikka edetä modernilla kappaleella jälleen finaaliin.
 • Moldovan epic-sax-guy taistelee viimeisistä paikoissta finaaliin, ja veikkaankin, että usean vuoden tauon jälkeen Moldova taistelee itsensä finaaliin. Myös lava-esitys vakuutti harjoituksissa.
 • Kypros ei lähtökohtaisesti ennen harjoituksia kuulunut minulla edes tähän kategoriaan, mutta live kuitenkin vaikutti niin hyvältä, että uskallan veikata tämän pääsevän finaaliin.
 • Montenegro on yksi vuoden eriskummallisimmista kokonaisuuksista ja on siinä ja siinä meneekö maa finaaliin. Tuomaristot tuskin ymmärtävät tätä, mutta katsojilta sataa pisteitä. Lopulta kuitenkin veikkaan, että Montenegro karsiutuu niukasti finaalista.
 • Belgia on myöskin yksi kisan ennakkosuosikeista ja saattaa kamppailla vähintään semifinaalin voitosta onnistuneella live-esityksellä. Laulaja on kuitenkin melko kokematon ja hieman epävarman oloinen, joten epäonnistuneen liven todennäköisyys on olemassa. Harjoitusten myötä on tullut selväksi, että live-esitys todennäköisesti tuhoaa tämän menestys mahdollisuudet. Sääli, sillä kappale itsessään on todella hyvä. Veikkaan tämän olevan monien yllätyksiksi putoajien joukossa.
 • Puolan kappale on vahva, laulaja on todella taitava ja tuomaristot arvostavat tätä, mutta en kuitenkaan usko, että tämä selviytyy lopulta finaaliin.
 • Georgia esiintyy semifinaalin toisena ja kilpailu balladien välillä on todella kova tässä semifinaalissa ja koituneekin Georgian kohtaloksi. Live Georgialla tuntui kuitenkin olevan kohdallaan.
Pysyyko Slovenian Omar yllättämään finaalipaikalla? (Kuva: eurovision.tv)
Melko varma karsiutuminen:
 • Islannin kappale tuskin tulee keräämään riittävästi ääniä mennäkseen jatkoon varsinkin, jos live-esitys on samaa luokkaa kuin Islannin finaalissa. Tämä ei ole kappale, jota ihmiset helposti äänestävät. Kuuluu kategoriaa ihan ok, josta harva pitää niin, että äänestäisi.
 • Albanialla on erittäin hyvä laulaja, mutta kappale on melkoisen vaikea eikä esiintymispaikkakaan ole optimaalisin.
 • Slovenian kappale on vanhanaikainen ja hyvästä esiintymispaikasta huolimatta maa tuskin kamppailee jatkopaikasta. Live-esitys on kuitenkin vahva, mikä antaa hieman toivoa finaalipaikasta.
Luotto Tsekin finaalipaikkaan ei ole suuri. (Kuva: eurovision.tv)
Varma karsiutuminen:
 • Tšekin kappale on helposti unohdettavaa eikä maalla juurikaan ole kavereita, jotka auttaisivat maan finaaliin.
Vuoden visuaalinen ilme. (Kuva: eurovision.tv)
Tässä vielä tiivistettynä finaaliveikkaukseni:
 1. Armenia
 2. Ruotsi
 3. Azerbaidžan 
 4. Portugali
 5. Suomi
 6. Australia
 7. Latvia
 8. Kreikka
 9. Moldova
 10. Kypros
 11. Puola
 12. Montenegro
 13. Georgia
 14. Belgia
 15. Slovenia
 16. Albania
 17. Tšekki
 18. Islanti
Keiden te uskotte menevän finaaliin ja kenen karsiutuvan? Kommentoi alle.

Esiintymisjärjestys (linkkiä klikkaamalla maan omaan artikkeliin):

1. Ruotsi: Robin Bengtsson – I can't go on
2. Georgia: Tamara Gachechiladze – Keep the faith
3. Australia: Isaiah – Don't come easy
4. Albania: Lindita – World
5. Belgia: Blanche – City lights
6. Montenegro: Slavko Kalezić – Space
7. Suomi: Norma John – Blackbird
8. Azerbaidžan: DiHaj – Skeletons
9. Portugali: Salvador Sobral – Amar pelos dois
10. Kreikka: Demy – This is love
11. Puola: Kasia Moś – Flashlight
12. Moldova: Sunstroke Project – Hey mamma
13. Islanti: Svala – Paper
14. Tšekki: Martina Bárta – My turn
15. Kypros: Hovig – Gravity
16. Armenia: Artsvik – Fly with me
17. Slovenia: Omar Naber – On my way
18. Latvia: Triana Park – Line


Lisäksi tässä semifinaalissa äänestävät:

Espanja: Manel Navarro – Do it for your lover
Iso-Britannia: Lucie Jones – Never give up on you
Italia: Francesco Gabbani – Occidentali's Karma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti