sunnuntai 14. toukokuuta 2017

Euroviisut paketissa - mitä jäi käteen ja mitä on luvassa

Salvador Sobral (Kuva: eurovision.tv)

Lauantaisesta viisufinaalista on selvitty ja voittoon nousi ylivoimaisesti, ja ainakin minulle hieman yllättäen, Portugali. Vaikka kannustin Portugalia voittoon, uskoin Italian vievän potin melko selvästi, mutta lopulta Italia jäi vasta kuudennelle sijalle. Mitä sitten tältä viisuvuodelta ja näistä viisuista jäi käteen?


Suomen Norma John edusti Kiovassa upeasti, vaikka finaaliin asti ei selviytynytkään. Suomi oli semifinaalinsa 12. Pelkillä katsojaäänillä Suomi olisi päässyt finaaliin viimeisenä eli 10:nä. Tuomariäänissä Suomi jäi 12. Pakko kuitenkin myöntää, että ennakko oletuksiin nähden tulos Suomen kannalta oli pettymys. Odotin jopa melko selkeääkin finaalipaikkaa ja finaalissa taistelua top 10 sijoista.

Kisojen ehdoton kohokohta oli kuitenkin Portugalin ja Salvador Sobralin voitto kappaleella "Amar pelos Dois". Maa joka on ollut mukana 1964 alkaen ilman voiton voittoa ja ennen tätä paras sijoitus oli kuudes sija vuodelta 1996. Tämä kertoo maan sinnikkyydestä johon suomalaisten on varmasti helppo samaistua, sillä mekin odottelimme voittoa yli 40 vuotta. Olen erittäin onnellinen kaikkien portugalilaisten puolesta. Olen varma, että he järjestävät ensi keväänä upeat viisut oli isäntäkaupunki sitten Lissabon tai jokin muu.

Kristian Kostov (Kuva: eurovision.tv)

Myös Bulgarian toinen sija, joka oli heidän paras sijoituksensa ikinä, oli erittäin ilahduttava. Viime vuoden neljäs ja tämän vuoden toinen sija ovat laittaneet aiemmin finaaliin pääsyn kanssa tuskastelleen Bulgarian aivan uusille urille. Bulgarian lisäksi Moldovalle kolmas sija oli heidän parhaansa koskaan. Historialliset kisat siis koko kärkikolmikon suhteen.

Sunstroke projekt (Kuva: eurovision.tv)

Nyt on aika suunnata katseet tulevaan. Ensi viisuvuodesta tulee varmasti vähintään yhtä antoisa kuin tästä menneestäkin. Tähän mennessä tulevista kisoista on kovin vähän tietoa, mutta päivämäärien ja pitopaikan pitäisi varmistua viimeistään kesän loppuun mennessä. Todennäköinen kisakaupunki on Lissabon ja siellä sijaitseva MEO areena.

Osallistujamaa listaa odotetaan syksyn aikana. Venäjä on todennäköisesti palaamassa kisoihin, kun taas San Marinon osallistuminen vaikuttaa epätodennäköiseltä. Myös Israelin osallistuminen on epäselvää, sillä maan yleisradioyhtiö suljettiin tällä viikolla ja sen korvaa uusi yhtiö, joka ei vielä ole EBU:n jäsen, mutta hakenee sitä. Mikäli se myönnetään, he ovat todennäköisesti mukana ensi vuonnakin. Australia todennäköisesti jatkaa osallistumistaan. Mahdollisia palaajia voisivat olla Bosnia & Hertsegovina ja Slovakia. Turkin paluuta on väläytelty lähes joka vuosi, mutta mitään ei ole vielä tapahtunut. Minimaiden (Andorra, Monaco, Luxemuburg, Liechtenstein (mahdollinen debytoija)) paluu tai debyytti ei vaikuta todennäköiseltä. Yksi mahdollinen uusi maa kilpailuun voisi olla Kazakstan.

Suomen karsintana ensi vuodelle toimii jälleen Uuden musiikin kilpailu, jonka haku aukeaa syksyllä.

Kiinnostaako teitä kuulla enemmänkin Euroviisuistaa ympäri vuoden. Mikäli kiinnostaa niin Euroviisu aiheisia postauksia voisi olla luvassa enemmänkin. Kommentoikaa alle!

Paljon onnea vielä Portuagali ja Salvador Sobral!

Salvador Sobral ja hänen siskonsa(Kuva: eurovision.tv)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti