keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

43 päivää, 43 maata, 43 kappaletta, 43 esittelyä - kohti Euroviisuja

Ukrainan kisojen logo näyttää tältä ja sloganissa juhlitaan monimuotoisuutta. Ukrainan toiminta Venäjän suhteen asettaa tämän sloganin kuitenkin arveluttavaan valoon. (Kuva: eurovision.tv)

Nyt mennään isolla! Jo viime vuonna kirjoitin blogiini arviot Euroviisujen molemmista semifinaaleista. Tänä vuonna mennään kuitenkin isommin ja kovempaa. Kaikki Euroviisuihin osallistuvat 43 maata saavat tänä keväänä oman postauksen, jossa esitellään maan edustaja, kappale, ruoditaan se ja sen menestymismahdollisuudet. Tämän jälkeen luvassa on vielä yhteenvedot semifinaaleista sekä finaalista. Koko kevät on siis täynnä viisuja! Kaikki 43 esittelyä ilmestyvät päivittäin täysin satunnaisessa järjestyksessä huomisesta alkaen. Kuka saakaan kunnian avata esittelyt?

Euroviisut järjestetään nyt siis toisen kerran Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa Jamalan viime keväisen voiton jälkeen. Ensimmäinen kerta oli vuonna 2005. Semifinaalit järjestetään tiistaina 9. ja torstaina 11. toukokuuta, finaali puolestaan lauantaina 13. toukokuuta.

Lavalle päästessään Julija Samoilova olisi toinen pyörätuolissa esiintynyt artisti. Ensimmäistä kertaa pyötuolissa istuva artisti nähtiin kaksi vuotta sitten Puolan toimesta. Tällä hetkellä Julijan Viisumatka näyttää kuitenkin epätodennäköiseltä. (Kuva: iltalehti.fi)

Ilman draamaa järjestelyt eivät ole sujuneet. Yleisesti ottaen järjestelyt ovat olleet myöhässä aikataulusta, tärkeitä tekijöitä isäntämaan televisioyhtiöstä on irtisanoutunut ja lipunmyynnissä on ollut epäselvyyksiä.

Viimeisempänä draamaa on aiheuttanut Ukrainan ja Venäjän kireät välit. Ukrainassa laulajat, jotka ovat esiintyneet Krimin valtauksen jälkeen kyseisellä alueella ovat mustalla listalla ja täten siis maahantulo kiellossa rajarikkomuksen vuoksi. Kuinka ollakkaan, Venäjän edustaja Julija Samoilova on esiintynyt vuonna 2015 Venäjän valtaamalla Krimillä. Tällä hetkellä tilannetta tutkitaan ja siihen haetaan ratkaisua. 22. päivä maaliskuuta kuitenkin vahvistettiin virallisesti, että Ukraina aikoo estää Julija pääsyn maahan taannoisen Krimin vierailun vuoksi. Venäjän edustaja Julija Samoilova sai kolmen vuoden matkustuskiellon Ukrainaan. Näillä näkymin siis näyttää siltä, että emme tule näkemään Venäjää toukokuussa Kiovan viisulavalla. Näinkö Ukraina siis toteuttaa sloganiaan "Celebrate diversity". Toki on mahdollista, että alkujaankin tämä on ollut Venäjän provokaatio keino lähettää laulaja, joka on vieraillut Krimillä. Mustalista laulajista on ollut jo pitkään tiedossa.


On myös kerrottu, että Armenian edustaja Artsvik on vieraillut Krimillä sen valtauksen jälkeen. Seuraako tästä hänelle sanktioita? Onko tilanteessa vielä mahdollisuutta siihen, että Ukraina sallisi Julijan matkustavan Kiovaan? Onko Venäjällä mahdollisuutta lähettää toista edustajaa Kiovaan? Seuraako Ukrainalle tästä jonkinlaisia sanktioita, sillä EBU:n sääntöjen mukaan kaikki sen jäsenet ovat oikeutettuja osallistumaan kisaan ja valiltsemaan edustajansa parhaalla katsomallaan tavalla? Seuraamme tilanteen kehittymistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti