maanantai 18. tammikuuta 2016

Haaveena roadtrip Eurooppaan - suunnittelua

Kuten varmaan hyvin monesta postauksestani on käynyt ilmi niin matkailu on suuri intohimoni ja nyt yksi unelmistani eli to do -listan kohta 14 eli roadtrippi Eurooppaan saa hieman lisävalotusta. Aika monta vuotta tätä oon päässäni hautonu, joten ehkä on aikakin saada jotain paperille - tai no, näytölle. Ja nyt aattelin keskittyä juurikin tuohon roadtrippiin enkä niinkään reilaus-vaihtoehtoon minkä toki joskus haluaisin myös tehdä. Joten here we go:
 • Milloin ja kuinka kauan?

  • Ajankohta kannattaa aina valita huolella, jos haluaa välttää suurimpia ruuhkia. Ensimmäinen vaatimus ajankohdalle on, että silloin täytyy olla yleisesti tarpeeksi lämmin. Ei tulisi mieleenikään lähteä tammikuussa autolla Eurooppaan. Ja toinen huomionarvoinen asia on keskieurooppalaisten kesälomat, jotka yleensä ajoittuvat heinä-elokuulle. Joten siis: ihanteellinen ajankohta matkalle olisi touko-kesäkuussa tai syyskuussa. Euroopassa on riittävän lämmin ja keskieurooppalaiset eivät lomaile. Ja miten kauan? Matkan pituus määrittää myös aika pitkälti sen, kuinka pitkälle Eurooppaan voi lähteä. Ajattelin, että Välimerelle asti olisi ihan mukava päästä, joten aikaa kannattaa varata kolmesta neljään viikkoa, jotta ehtii tehdä muutakin kuin vain ajaa autolla paikasta a paikkaan b.
Rannalle välillä?
 • Kenen kanssa?
  • Haluanko matkustaa yksin ajellen ympäri Eurooppaa tuhansia kilometrejä? No, en ehkä ihan välttämättä, joten siis muutama matkakaveri ois ihan kiva. Automatkat menee nopeammin hyvässä seurassa, matkakuluja voi jakaa ja myöhemmin on joku, jonka kanssa muistella upeaa matkaa. Kuka siis lähtee messiin? :D
 • Millä?
  • Ja millä matkaa taitetaan on myös erittäin hyvä kysymys. Henkilöauto vai matkailuauto? Henkilöautoa ei tarvitse vuokrata, jos sillä lähtee jo heti Suomesta. Selvää säästöä siis. Matkailuautolla voi taas säästää yöpymiskuluissa, vaikka vuokraan meneekin rahaa. Jos lähtisin nyt, valitsisin kuitenkin henkilöauton.
Pulahdus turkoosiin välimereen?
 • Mihin?
  • Ja mihin roadtrippi suunnistuisi on ehkä mielenkiintoisin ja eniten suunnittelu aikaa vievä kysymys. Hyvin suunniteltu, joustava, reitti on avain onnistuneeseen reissuun. Liian orjallisesti suunnitelmaa ei kannata kuitenkaan ottaa, sillä suunnitelmat tuppaavat muuttumaan matkan aikana. Myöhemmin ajattelin jatkaa tätä suunnittelua niin, että suunnittelen jonkinlaisen mukavan reitin.
 • Yöpyminen, ruokailu
  • Mikäli oletetaan, että ollaan matkalla henkilöautolla yöpyminen on yksi huomioon otettavista asioista. Matkailuautolla tarvitsisi etsiä vain leirintäalue. Autolla matkustettaessa yöpymiseen saa menemään paljon rahaa, mikäli yöpyy paljon hotelleissa mutta siitä voi päästä myös yllättävän halvalla motelleja, tuttavien sohvia ja telttailua hyödyntäen. Ruokailu on myöskin pakollista ja halvimmalla siitä pääsee, kun valmistaa oman ruokansa itse.
Säästääkkö ruuasta?
 • Budjetti
  • Käytettävissä oleva raha rajoittaa toki jonkin verran suunnitelmia eikä kaikkein villeimpiä visioita kannata alkaa toteuttamaan pienellä budejetilla. Pienelläkin budjetilla varmasti pärjää, jos tinkii ruokailusta ja majoituksesta. Polttoainettakin kuluu, mutta siinäkin taustatyöllä voi säästää pitkän pennin, jos selvittää, missä maissa on edullisinta tankata. Bensakuluja voi myös jakaa helposti, jos on liikkeellä kolmen tai neljän hengen poppoolla. Budjetti kannattaa siis miettiä tarkkaan etukäteen. 
Onko kellään kokemusta roadtripistä Eurooppaan? Jos on -tai jos on suunnitteilla- niin rohkeasti kommenttia alle vaan. Budjettia? Reittivinkkejä?

4 kommenttia: