sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Matkakuumeen kohottajaksi matkakohdevinkkejä

Albufeira ja vanha kaupunki
Niinkuin aiemmin lupailin, niin nyt listaan parhaita matkakohteita, missä oon jo tähän mennessä käyny. Aattelin, että nyt pysytään ulkomailla, vaikka Suomestakin upeita kohteita löytyykin.
 • Albufeira, Portugali
  • Albufeira sijaitsee aivan eteläisessä Portugalissa Algarven maakunnassa. Albufeiraan lennettiin Faroon, josta Albufeiraan oli noin 40 minuuttia autolla. Albufeiran valkoinen vanha kaupunki on täynnä elämää, ravintola tarjontaa on paljon, ostosmahdollisuudet ovat hyvät ja läheiseen Portimaon kaupunkiin kauppakeskuksineen ei ole pitkä matka. Yöelämäkin on vilkasta. Täydellinen paikka rentoutua. Ilmastokaan ei ole niin tukalan kuuma kuin Välimerellä, jonne ilma lämpö tuntuu oikein pakkautuvan. Ja mikä parasta, paikassa ei ole paljoakaan suomalaisturisteja, sillä varsinaisia pakettimatkoja sinne ei ainakaan viime kesänä tehty. Me lensimme Faroon Berliinin Tegelin-kentän kautta ja vaihtoaikaa oli niukasti ja yllätys, yllätys, laukkumme, jotka oli selvitetty Helsingissä Faroon saakka, eivät ehtineet samaan koneeseen kanssamme. Oli siinä sitten mukava pitkissä farkuissa shoppailla jotain kevyempää vaatetta, kun mieli olisi jo tehnyt uimaankin. Loppu hyvin, kaikki hyvin laukut saapuivat seuraavana päivänä suoraan hotellillemme. 

Menorca <3
 • Menorca, Espanja
  • Menorca on pikkuinen saari Välimeressä Baleaarien saaristossa, Mallorcan itäpuolella. Jos verrataan Baleaarien muihin saariin Mallorcaan ja Ibizaan on Menorca näistä rauhallisin. Menorca on myös jonkin verran vehreämpi kuin muut saaret. Itse olin pienessä Cale en Bosc nimisessä paikassa, jonka keskusta oli rakentunut sataman ympärille. Ja siinä se sitten oikeastaan olikin. Pieni ja idyllinen keskusta sataman ympärillä höystettynä parillakymmenellä ravontolalla ja muutamilla kaupoilla. Ehkä miellyttävin kohde, missä olen rantalomalla ollut. Niin ja ne hiekkarannat. Pieniä, rauhallisia hiekkarantoja lahdenpoukamissa ympäri saarta. Kui siistii! Isompi kaupunki Ciutadelle de Menorcakaan ei ollut pitkän bussi matkan päässä. Ciutadella tarjosi jo melko hyvät ostosmahdollisuudetkin. Lähtisin millon vaan uudestaan. Kaikin puolin hyvä kohde siis.

Saas Fee ja Alpit
 • Saas Fee, Sveitsi
  • Saas Feessä olin Sveitsin reissulla muutaman päivän ajan. Saas Feen laskettelukeskus sijaitsee siis etelä-Sveitsissä lähellä Italian rajaa. Olin tuolloin Saas Feessä kuitenkin kesä aikaan, joten laskettelu jäi väliin, vaikka huipulla lunta olikin. Saas Fee oli kuin postikortista. Alppilaakso vuorten ympäröimänä, kauniita taloja, vihreitä peltoja lehmineen. Tekemistä Saas Feestä löytyi kesälläkin, vaikka paikka onkin paremmin tunnettu laskettelukeskuksena. Mm. maastopotkulaudalla mutkaista Alppitietä laskettelu oli aika siistiä! Tai perunanröstin syöminen korkealla vuorenrinteellä terassilla auringon paistaessa. Joskus olisi mukava lähteä tuonna käymään vaikkapa laskukamat mukana. :D

Schwerte <3 Words no needed
 • Schwerte, Saksa
  • Schwerte sijaitsee keskivaiheilla Saksan länsipuolta, lähellä Dortmundia, Kölniä ja Düsseldorfia. Se miksi pieni Schwerte tälle listalle päätyi, selittyy pitkälti sillä, että se on ystävyyskuntamme ja siellä on päässyt tutustumaan pintaa syvemmälle saksalaisten elämään ja tutustumaan uusiin ihmisiin. Tänne tahtoo palata aina vaan uudestaan. Pieni keskusta kauppoineen ja kahviloineen tekee Schwertestä viehättävän "pienen" saksalaiskaupungin. Myös matka esimerkiksi Dortmundiin ja Kölniin on lyhyt, junalla 10 ja 50 minuuttia. Kaksi kertaa olen Schwertessä ollut ja todettakoon se nyt tässä: kesäkuussa mennään taas!! Kui siistii! Tällä kertaa kyseessä on itseorganisoitu matka, jonka aikana olen työharjoittelussa paikallisessa sanomalhdessä. Veikkaan, että täälläkään siltä ei voi välttyä.

Marmaris, +30 astetta ja kipuaminen linnoitus kukkulalle
 • Marmaris, Turkki
  • Marmaris sijaitsee Turkin aivan läntisimmissä osissa, hyvin lähellä Kreikkaa. Maana Turkki on tietysti hieman erilaisempi kuin muut välimeren perinteiset kohteet. Toisaalta Marmariksen läheinen sijainti Eurooppaan nähden tekee siitä länsimaisemman kuin esimerkiksi Alanyasta. Kohteena Marmaris on melko vilkas, katukuva täyttyy ravintoloista ja erilaisista putiikeista. Ja onhan se basaari se juttu. Tinkinmisen jalotaito Turkissa on aivan ehdoton, jos haluat säästää. Se kun kuuluu oleellisesti turkkilaiseen kulttuuriin. Siinä kaupanteon lomassa voi juoda vaikka kupposet omena teetä. Ilmasto Turkissa on melko paahteinen kesäaikaan, sillä sijainti välimeren perällä, sekä Marmariksessa korkeuserot ja sijainti lahden poukaman perillä, vaikuttavat ilmastoon. Ja halpaahan Turkissa on, asuminen ja ruoka varsinkin. Ja niin ruoka. Yksi sana. Kebab. Turkin jälkeen tietää, mitä kebab oikeasti on. Ja se ei ole vain pyörivästä lihatikusta veisteltyä lastua vaan paljon paljon muuta.

Ai Tukholmaan? Laivalla? Mikä ettei!
 • Tukholma, Ruotsi
  • Tukholma on kyllä yksi niistä kaupungeista, minne voi lähteä aina vaan uudestaan, osittain varmasti helpon, halvan ja miellyttävän matkustustavan vuoksi. Mutta löytyyhän Tukholmasta paljon nähtävää, tehtävää, ihmeteltävää ja koettavaa. Ja onhan Tukholman vanha kaupunki erittäin viihtyisä. Tukholmasta tulee varmaan keväällä enemmän juttua, sillä ruotsin kielen toki-projektin opintomatkamme suuntautuu luultavasti sinne.
Joko matkakuume iski? Mulla ainakin noita vanhoja lomakuvia katsellessa. Oli vaikee valita, mitkä kohteet laitan listalle ja listalta jäi ulos varmasti monta upeaa kohdetta, mutta ehkä joskus niillekin tulee aika loistaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti