sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

Pelottaako lähteä matkalle?

Sergelin tori Tukholmassa täyttyi terrori-iskun jälkeen.
Tukholman terrori-isku on varmasti jälleen nostanut monilla pintaan ajatuksen: "Uskallanko enää matkustaa niin kuin ennen?" Tämä sama tapahtuu aina kun maailmalla tapahtuu jotain kamalaa. Lento-onnettomuus, tsunami tai terrori-isku. Näiden armoilla olemme hyvin pieniä ja voimattomia.

Se on hyvin huonoa tuuria jos huuhtoudumme hyökyaallon mukana jäljettömiin. Tähän emme voi juurikaan vaikuttaa. Ei kukaan voinut ennustaa tapaninpäivän tsunamia Intianvaltamerellä vuonna 2004. Tällaiset suur-onnettomuudet järkyttävät aina, mutta näihin ihmisellä ei ole osaa eikä arpaa.

Mutta muuten turvallisuuteemme matkoilla voimme vaikuttaa. Kannattaa kaksi kertaa miettiä, lähteekö maahan, jossa on menossa sisällissota tai jossa joka toinen päivä räjähtää tienvarsipommi. Tai taskuvarkaita vilisevässä kaupungissa kannattaa miettiä, missä lompakkoaan ja muita arvotavaroita pitää.

Pariisin terrori-iskujen jälkeen Some täytty #prayforparis kuvista 
Terrorismia vastaan on kuitenkin melko hankala suojautua. Tänä päivänä ei voi koskaan sanoa, milloin pommi räjähtää. Toki isoja kaupunkeja, suuria väkijoukkoja ja julkistaliikennettä välttelemällä voi yrittää välttää myös mahdolliset terroriteot. Mutta tuohan on juuri sitä, mitä terroristit toiminnallaan haluavat. Lietsoa pelkoa ihmisissä.

Liikaa emme saa alkaa pelkäämään. Kuollahan voi kotonakin tai vaikka työmatkalla. Paras lääke terrorismia vastaan onkin jatkaa elämää normaalisti ja olla pelkäämättä terrorismia. Ei kannata myöskään alkaa vältellä kaupunkeja sen vuoksi, että niihin on isketty. Terroristit eivät estä meitä matkustamasta New Yorkiin, Pariisiin, Brysseliin, Istanbuliin, Lontooseen, Pietariin, Berliiniin, Moskovaan, Bostoniin tai Tukholmaan. Emme alistu. Emme pelkää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti